Tehnologija
0

Nakon SAD-a novi iPad od danas i u 25 drugih država

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nova verzija tablet računara kompanije Apple, iPad 2 počet će danas popodne da se prodaje u 25 država Evrope, Okeanije i Amerike nakon što je 11. marta počela prodaja u SAD-u.

U Pariz se već stvorio red ispred Appleove prodavnice u kvartu Opera.

Vlasnik kompanije Apple Steve Jobs otkrio je ovu novu verziju 2. marta, a već 11. marta našla se u 236 Appleove prodavnice u SAD.

 Riječ je o evolucijskoj nadogradnji postojećeg modela i prvi utisci korisnika iPada 2 prilično su povoljni. 

Najviše pohvala dobili su dugovječnost baterije i lijep dizajn. Tu je i procesor s dva jezgra i memorija od 512 MB, što je duplo više u odnosu na originalni iPad.

Novi model iPad 2 ima prednju i zadnju kameru, sa mogućnošću upotrebe "Face Times" video chata, poput iPhonea 4 i brojnih drugih aplikacija.

 Takođe je tanji i lakši od prethodnika - težak je 590 grama i "debeo" 0,9 centimetara. 
Originalni iPad imao je 730 grama i 1,3 centimetra. Baterija nominalno traje 10 sati, kao i kod prvog modela.

Prema istraživanju stručnjaka iz kabineta IHS iSupply koje je objavljeno 17. marta proizvodnja iPada 2 mogla bi biti dovedena u pitanje zbog posljedica zemljotresa i cunamija u Japanu, jer bi moglo doći do problema u snabdijevanju dijelovima.

Kompanija Apple prodala je prošle godine prodala 15 miliona primjeraka iPada.

Od danas će se ovaj model prodavati u Njemačkoj, Austriji, Austriji, Belgiji, Kanadi, Danskoj, Španiji, Finskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Islandu, Italiji, Luksemburgu, Meksiku, Norveškoj, Novom Zelandu, Holandiji, Poljskoj, Portugaliji, Češkoj, Britaniji, Švedskoj, Švicarskoj i Francuskoj.

Model 16 GB prodaje se po cijeni od 489 eura.
Vezani članci