Tehnologija
0

Mobiteli bi sa jednim punjenjem baterije mogli raditi mjesecima

Sarajevo-x.com
Nakon što su naučnici otkrili kako ih učiniti ekonomičnijim, mobiteli bi mogli raditi mjesecima nakon samo jednog punjenja baterije.

Tim inženjera sa Univerziteta Illinois vjeruju da će njihova metoda omogućiti mobitelima i laptopima da rade do 100 puta duže između dva punjenja baterije, u odnosu na situaciju kakva je danas.

Metoda se fokusira na promjenu načina na koji radi digitalna memorija uređaja, jer uppravo to troši najvise energije. Danas se memorija mobilnih telefona sastoji od malih metalnih žica. Svaki put kada se pristupi informacijama, elektricitet prolazi kroz te žice kako bi se preuzeli željeni podaci. Inženjeri vjeruju da bi se veličina komponenti koje se koriste za skladištenje i preuzimanje informacija mogla smanjiti, a time bi se smanjila i količina elektriciteta.

Naučnici su koristili karbonske nanocijevi, male cijevi koje su čak 10.000 puta tanje od ljudske dlake, piše Telegraph.

"Mislim da svi koji moraju koristiti nekoliko punjača svaku večer vjerovatno žele mobitel ili laptop čija baterija može trajati sedmicama, pa čak i mjesecima", rekao je profesor Eric Pop. Prema njegovom mišljenju, nova metoda bi mogla poboljšati ekonomičnost mobitela toliko da bi oni mogli funkcionisati skupljajući toplotu, kinetičku ili solarnu energiju.