Nove olakšice
15

Microsoft Word odsad naglas čita tekstove kako bi pomogao osobama s disleksijom

Klix.ba
Kompanija Microsoft godinama je testirala razne opcije čitanja tekstova iz Worda naglas, a konačno je došla do solidnog rješenja kojim nastoji pomoći osobama s disleksijom ili poremećajem sposobnosti čitanja i razumijevanja pročitanog.

Naime, posljednjom nadogradnjom sistema Office 365, softverski gigant je omogućio opciju "Čitaj naglas" u Wordu. Ova opcija slična je onoj koja je predstavljena u decembru prošle godine, ali sada uključuje mogućnost promjene glasa i brzine čitanja.

Prilikom čitanja, Word sada označava svaku pročitanu riječ, što dodatno olakšava razumijevanje onoga što piše osobama sa disleksijom. Uz opciju čitanja naglas, korisnicima Worda mnogo je lakše uočiti i ispraviti greške u tekstu, i to ne samo onima s disleksijom.

Opcija "Čitaj naglas" zasad je dostupna jedino testerima unaprijeđenog paketa Office 365, a do kraja godine će biti dostupna i ostalim korisnicima. Microsoft predviđa kako će većina ljudi ovu opciju koristiti uz slušalice.

Podsjećanja radi, disleksija je različitost koja čini teškim sticanje i korištenje vještina čitanja i pisanja. Neurološkog je porijekla i razlikuje se od ostalih poteškoća u čitanju koje su posljedica lošeg vida ili sluha te slabe i neprimjerene edukacije. Disleksija se vrlo često javlja paralelno sa disgrafijom koja označava problem s pisanjem i diskalkulijom koja podrazumijeva smetnje u računanju.