Tehnologija
0

Microsoft BiH okupio stručnjake vodećih bh kompanija

Sarajevo-x.com
Microsoft BiH danas je organizirao konferenciju pod nazivom "Dan poslovne inteligencije i upravljanja performansama“. Današnjoj konferenciji, održanoj u Hotelu Hercegovina, prisustvovali su stručnjaci vodećih bosanskohercegovačkih kompanija iz sektora telekomunikacija, financija, maloprodaje, itd.

Danas je od ključnog značaja za kompanije da su u mogućnosti donijeti pravovremene odluke zasnovane na ključnim informacijama, koje reflektiraju ostvarenje njihovih korporativnih ciljeva. Proizvodi predstavljeni na današnjoj konferenciji Microsoft Business Intelligence, Microsoft Performance Point Server, Microsoft Enterprise Cube i Microsoft AS Data Mining, su alati koji će omogućiti bolje donošenje poslovnih odluka, te upravljanje procesima na efikasan i ekonomičan način.

Marin Bezić, Application Platform Marketing Manager, jedan od vodećih Microsoftovih stručnjaka za Business Intelligence, prisutnima je predstavio Microsoft Business Intelligence rješenje, njegove performanse i mogućnosti. U svom izlaganju naglasio je kako su Microsoftova rješenja za poslovno izvještavanje i performance management omogućuju kompanijama da kroz analizu svojih podataka donose bolje, brže i relevantnije poslovne odluke. Našim rješenjem omogućujemo korisnicima da lakše pristupe podacima putem integracije sa Excelom i web izvještajima, uoče ključne informacije i poboljšaju svoje poslovanje. Zbog jednostavnog korištenja i implementacije, kompanije mogu lakše integrirati naše rješenje u svoje okruženje i brže doći do poslovnih rezultata.

Igor Ohlhofer, direktor informatike, Magma d.d. prisutnima je predstavio Microsoft Performance Point Server u Magmi d.d. s posebnim naglaskom na proces računalom podržanog planiranja.

"Danas informatika mora biti potpora svakom dijelu procesa poslovanja, pa tako i znatno doprinjeti upravljanju performansama. MS Performance Point je serverska platforma koja upravo informatički podržava i pomaže tri osnovna procesa upravljanja performansama: planiranje, nadzor i analizu. Ovim je proces planiranja doveden u područje realnog, konkretnog i operativnog, a benefite novonastalih informacija o planu izdašno koriste preostala dva procesa, dobivajući pri tom na kvaliteti i vjerodostojnosti", istakao je Igor Ohlhofer.

Primjenu AS Data Mining u telco industriji predstavio je Marko Šušnjar, direktor BitArt informatike d.o.o. i predavač na Fakultetu elektrotehnike,strojarstva i brodogradnje u Splitu.

"Primjena Data Mining danas je konačno prešla iz sfere znanstvenih istraživanja i egzotičnih primjena u svakodnevnu upotrebu. Od privrednih grana među prvima su prednosti Data Mining-a prepoznale telekomunikacijske kompanije. Na predavanju su prikazane primjene Data Mining-a, prilagođene upravo telekomunikacijama. Zbog sličnosti s drugim industrijama, pogotovu na području analize korisničke populacije i prodaje, TELCO Data Mining modeli su lako prilagodljivi mnogim drugim industrijama“, rekao je Šušnjar.

S obzirom na sve izraženije potrebe današnjih kompanija za brzim, efikasnim i pouzdanim pristupom informacijama i efikasnim donošenjem poslovnih odluka, iz Microsofta BiH naglašavaju da je ovo prva u nizu sličnih konferencija.