Tehnologija
0

Maltretiranje putem Interneta

Sarajevo-x.com
Zlobne SMS poruke, prijeteći e-mailovi i tračanje na Internetu svima onima koji to čine daje novu moć nad njihovim žrtvama pa čak iako se one nalaze na sigurnom - u svojim domovima. Naime, američka studija pokazuje da su dvije trećine školaraca u SAD bile žrtva savremenog maltretiranja ili ogovaranja.

Dvije trećine ispitanih školaraca potvrdilo je da su već, u više navrata maltretirani putem Interneta, odnosno da su putem e-maila i SMS-a primali prijeteće poruke te da su bili predmet cyber-ogovaranja.

Istraživači sa Univerziteta Riverside saglasni su u tome da roditelji i nastavnici moraju udružiti svoje snage kako bi zaustavili ovakvo ponašanje bez da svojoj djeci uskrate potrebni pristup Internetu.

"Zlostavljanje putem Interneta preraslo je u novu formu društvene okrutnosti među školarcima, ali i odraslima“, objasnili su za Reuters autori studije, Kirk Williams i Nancy Guerra.

Istraživanja su pokazala da je broj maltretirane djece porastao za čak 50% u odnosu na prošlogodišnje rezultate.

"Maltretiranje i zadirkivanje putem Interneta raste u tolikoj mjeri jer ne može biti kontrolisano. Nastavnici i roditelji često ne znaju šta njihova djeca rade za računarom tako da i ne mogu sankcionisati loše ponašanje. Stoga je potrebno da se roditelji, pa i prosvjetni radnici uključe u aktivnosti djece“, dodao je Williams.

Žrtve maltretiranja putem Interneta trpe psihičko zlostavljanje koje može imati teške posljedice s obzirom na problematične godine žrtava.