Tehnologija
0

Mac OS X Leopard konačno u prodaji

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Od 26. oktobra u Appleovim trgovinama konačno se može kupiti Leopard, najnovija verzija operativnog sistema Mac OS X, saopćeno je iz kompanije Apple. Ova vijest je obradovala korisnike Mac računara širom svijeta, budući da je, zbog usavršavanja revolucionarnog iPhonea, Apple odugovlačio sa izlaskom novog operativnog sistema.

Prema preliminarnim izvještajima novi željno iščekivani operativni sistem Mac OS X Leopard dobio je pozitivnu ocjenu od strane uglednih imena iz oblasti tehnologije, pa je tako Walt Mossberg, renomirani autor članaka iz oblasti tehnologije opisao Leoparda kao "evolucionarnog, a ne revolucionarnog proizvoda".

Također je u svom članku, objavljenom u magazinu Wall Street Journal, napisao: "Mislim da je Mac OS X Leopard dodatno pojačao prednost Applea u odnosu na Windows kada je u pitanju kvalitet. Smatram da je Leopard bolji i brži od Viste, te ima nekoliko novih posebnosti koje još više olakšavaju upotrebu Mac računara."

U posljednja tri mjeseca Apple je uspio prodati 2,2 miliona Mac računara, što je čak 400.000 više prodanih Mac računara u odnosu na prethodno najuspješnije tromjesečje, a nakon izlaska novog operativnog sistema na tržište očekuju se još bolji prodajni rezultati.

Iz Applea poručuju da je Leopard mnogo bolji od Viste i također ističu da se novi dodaci ne mogu naći u novom Microsoftovom operativnom sistemu kojeg koriste mnogi vlasnici personalnih računara.

Mac OS X Leopard sadrži 300 novih dodataka, a neki od njih su samo manja unapređenja prethodnog operativnog sistema poznatog kao Tiger. Novi operativni sistem u potpunosti iskorištava prednosti posljednje generacije čipova unutar Appleovih mašina, ali savršeno radi i na starijim procesorima.