Tehnologija
57

Ljubitelji avijacije simulirali letove: Nebo iznad Sarajeva kao za vrijeme Olimpijade

Piše: Adisa Pobrić
Proteklog vikenda u Sarajevu su se okupili zaljubljenici u avione i letenje kako bi simulirali letove iznad glavnog grada BiH za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u februaru 1984. godine.
Grupa entuzijasta, članova Virtuelnog centra oblasne kontrole letenja BiH - vACCBiH (Virtual Area Control Centre of Bosnia and Herzegovina) i Virtuelne aviokompanije Bosne i Hercegovine (B&H Airlines Virtual) u subotu u hotelu Holiday instalirali su kompjutere koju su simulirali virtuelnu kontrolu letenja, dok su drugi simulirali kokpite aviona.

"Imali smo čast da ugostimo kolege iz drugih virtuelnih centara kontrole letenja iz Mađarske, Austrije, Srbije i drugih zemalja. Posjetio nas je i kapetan BH Airlinesa Amir Baralić i dao punu podršku, na čemu mu se ovim putem zahvaljujemo. Dok nas je nadgledao bili smo malo nervozni, ali i ponosni u isto vrijeme, s obzirom da je on pilot koji je prošle godine proslavio svoj jubilej od 10.000 sati provedenih u zraku", kazao je za Klix.ba Muharem Tvrtković iz B&H Airlines Virtual.

Subotnje druženje nazvano "Sarajevo ’84. Winter Olympics Rush – Rewinded 2014." bilo je otvorenog tipa, a prisustvovalo mu je mnogo osoba koje dijele strast za bilo kojim segmentom avijacije.

"Pokušali smo što realnije simulirati letove aviona koji su tih slavnih dana, prije tačno 30 godina, posjetili naš grad. Pozvali smo i virtuelne kontrolore letenja i virtuelne pilote iz cijele Evrope da tog dana budu aktivni na svojim računarima i frekvencijama. Ovo okupljanje nam je omogućilo i da se međusobno upoznamo sa virtuelnim kontrolorima i pilotima iz regije koji lete u okviru mreže VATSIM", ističe Tvrtković.

U nedjelju je organizovano druženje, koje je započeto kratkim obilaskom prostorija BH Airlinesa na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a nastavljeno posjetom sarajevskom tornju.

"Tu smo proveli nekoliko sati uživajući u pogledu, ali i gledajući prave kontrolore kako rade svoj posao", zadovoljan je Tvrtković, jedan od organizatora okupljanja.