Ima brojne funkcije
3

LG proizveo AI robota koji može nadzirati ljubimce

D. B.
Kompanija LG je proizvela kompaktnog dvonožnog robota koji se samostalno može kretati domom svog vlasnika.

Riječ je o robotu pokretanom AI tehnologijom, koji će debitovati na Consumer Electronics Showu u Las Vegasu 2024. godine i koji ima različite mogućnosti, od obavještavanja vlasnika da je ostavio upaljen klima-uređaj do nadgledanja ljubimaca dok je na poslu.

Poput stacionarnih kućnih asistenata kao što su Alexa i Apple HomePod, LG-jev robot može pružiti informacije o vremenskoj prognozi, podsjetiti vlasnika da uzme lijekove i još mnogo toga.

Robota pokreće Qualcommova Robotics RB5 Platforma, koja se sastoji od kombinacije hardvera i softvera koji pokreću njegov AI program. Robot može prepoznavati lica i glasove, procesuirati emocije ljudi u svojoj okolini te ostvariti konverzaciju.

Iz LG-ja kažu da robot pozdravlja svog vlasnika kada on dođe kući, analizira njegove emocije, pušta muziku kako bi mu popravio raspoloženje, a može birati i onu koja će ga uspavati.

Robot je opremljen kamerom smještenom u njegovo lice, a posjeduje i zvučnik te različite senzore kako bi se što bolje mogao kretati, govoriti i slušati. Također, mjeri temperaturu i kvalitet zraka u zatvorenom, no nije poznato da li se može povezati s pametnim kućnim sistemom te kontrolisati termostat.

S druge strane, robot može pratiti kućne ljubimce i slati notifikacije vlasniku ukoliko uoči "neobičnu aktivnost". Pored toga, može djelovati i kao mobilni "čuvar" te obavijestiti vlasnika ukoliko ima kretnji u njegovom domu dok on nije kući.

Cijena robota će biti saopćena naknadno.

Vezani članci