Tehnologija
0

Kupiti ili ne kupiti iPhone, pitanje je sad

Sarajevo-x.com
Da iPhone kreće u prodaju danas i da se stvaraju dugi redovi pred prodavnicama, to svi znamo zahvaljujući nezapamćenoj marketinškoj kampanji. Proći će još neko vrijeme dok se iPhone pojavi u Evropi. No, vrijedi li kupiti tu skupu spravu? Dva iskusna člana redakcije magazina PC World imaju oprečne stavove. Evo šta kažu Chip Taylor i Alan Stafford.

Chip jedva čeka da si kupi tu sexy spravicu koja će ujediniti sve Appleove svjetove u jednom, dok Alan ne želi kupiti nešto što je precijenjeno, preskupo i već zastarjelo.

Chip Taylor, dizajner izdanja

Ja sam veliki tehnofil, ali nisam neko ko skače na proizvod čim izađe. IPhone je prva sprava koju želim kupiti čim se nađe u prodaji. IPod nisam kupio čim je izašao i zažalio sam.

Telefon je sjajan, no ono što me najviše privlači jeste jednostavna sinhronizacija kroz iTunes. To mi se sviđa i kod iPoda. Moj čitav život je na Macu, a nemam uređaj koji se jednostavno i lagano sinhronizuje sa Appleovim proizvodima. Ovo će mi ujediniti sve: moju muziku, video, adresar, kalendar. Sve će raditi kako treba i biti na jednom mjestu.

Naravno multi-touch ekran je jako sexy. Dugo sam čekao i na landscape verziju iPoda, od kada je prvi video iPod izašao.

Naravno, 500 dolara je mnogo, ali meni vrijedi. Dobiću četiri uređaja u jednom: telefon, kameru, iPod i ručni kompjuter. Ipak, volio bih da može snimati video klipove.

Drago mi je što iPhone nije otvorena platforma za programe trećih proizvođača, jer ne želim da se telefon ruši. Kada je o Appleu riječ, stvar je čitavog iskustva i načina komuniciranja sa bilo kojom njihovom napravom. Kada bi program nekog drugog proizvođača obarao ovaj telefon, krivili biste Apple.

Alan Stafford, izvršni urednik

Kao prvo, imao sam AT&T kao svog mobilnog operatera i nismo se baš najbolje slagali. Mislim da su neozbiljni te da ih udruženje sa Appleom ne čini boljom kompanijom nego što su to ranije bili. AT&T će uprljati sjaj Applea vrlo brzo.

IPhone izgleda dobro, to priznajem. I ekran je u principu dobar. Ipak, iPhone nema dugmad. Kako da tipkam i biram brojeve bez gledanja?!

Da, plan neograničenog pristupa Internetu je sjajan. Ipak, brzina konekcije je kao u telefona prošlog vijeka. To znači da bi trebao potrošiti 500 ili 600 dolara za nešto što je već zastarjelo.

I čujte molim vas, nema instant poruka?! Ono što mi ne izlazi iz glave jeste da iPhone predstavlja telefon za ljude koji bi uvijek trebali biti konektovani - ali kako da budem konektovan uvijek, ako nemam instant poruka?!

Poenta svega jeste da će svaki proizvođač telefona na svijetu gledati iPhone i govoriti: "Ja mogu napraviti bolje". Mogli - ne mogli, šta god da naprave biće duplo jeftinije i mnogo brže.

Kada iPhone bude u pola jeftiniji i kada njegovi proizvođači osmisle bolji i brži pristup podacima, možda ću uzeti u razmatranje ideju da ga kupim. Za sada, idu mi na živce veliki fanovi. Ljudi kupuju taj telefon, ne zato što je dobar, nego zato što je Apple.