Problem u SAD-u
35

Kratak životni vijek Chroomebook uređaja stvara mnogo elektronskog otpada

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Chromebook uređaji su popularna opcija za škole zbog relativno niske cijene, a njihova popularnost je eksplodirala tokom pandemije koronavirusa jer su djeca pohađala nastavu od kuće. Međutim, ispostavilo se i da stvaraju problem.

Izvještaj američke istraživačke grupe PIRG navodi da su se mnogi primjerci Chromebooka kupljeni prije tri godine već pokvarili, što je rezultiralo većom količinom elektronskog otapada, a to košta porezne obveznike.

Chrombook uređaji se u školama koriste prilično "grubo", popravljivost je ključni problem zbog nedostatka dijelova i skupih popravki, a primjer je podatak da je od 14 od 29 zamjenskih tastatura za Acer Chromebook bilo nedostupno, kao i da 10 od 29 koštaju svaka po 90 dolara što je gotovo pola cijene nekih modela.

"Ovi visoki troškovi bi mogli primorati škole da ponovo razmisle o Chromebooku u smislu strategije uštede novca", navodi se u izvještaju.

U drugom slučaju je HP imao kablove za napajanje i AC adaptere za jedan model, ali ne i druge dijelove.

Uređaji također imaju ugrađene "datume smrti", nakon kojih se okončava softverska podrška.

"Kada laptopi 'isteknu', oni više ne dobijaju nadogradnje i ne mogu pristupiti sigurnim web stranicama", navodi se u izvještaju.

Google pruža osam godina softverskih nadogradnji za Chroomebook, ali od datuma plasiranja na tržište. S obzirom da škole kupuju i modele koji su bili aktuelni prije nekoliko godina, podrška može isteći i za polovinu tog vremena.

"Chromebook nije napravljen da traje dugo. Profesionalni tehničari koji ih popravljaju kažu da često moraju odbaciti dobar hardver koji može izdržati još godinama samo zbog agresivnih datuma isteka softvera", rekla je Elizabeth za PIRG Elizabeth Chamberlain, direktorica iFixita zadužena za održivost.

Ovi datumi isteka predstavljaju problem školama i u slučaju prodaje njihovih uređaja. PC i Macbook imaju veću cijenu, no oni se mogu lako prodati nakon nekoliko godina korištenja te se duže ažurirati.

Udvostručenje životnog vijeka primjeraka Chromebooka prodanih 2020. godine, oko 31,8 miliona, smanjilo bi emisije COS za 4,6 miliona tona, a to je jednako uklanjanju 900.000 automobila s ulica u periodu od jedne godine. Da bi se to ostvarilo, Google mora ukinuti ograničenje perioda nadogradnji, dok njegovi partneri trebaju proizvoditi 10 posto više zaliha zamjenskih dijelova, kao i da ti dijelovi budu više standardizovani među modelima. Također, potrošačima bi trebalo dozvoliti da instaliraju alternativne operativne sisteme poput Linuxa.