INN&TECH
66

Konferencija o značaju razvoja tehnike i tehnologije 23. januara u Sarajevu

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U cilju ukazivanja na značaj, promociju i razvoj tehnike, tehnologije, inovatorstva, inovativnosti i IT tehnologija, Udruženje CRPIT i Udruženje tehničke kulture Novi Grad Sarajevo, organiziraju 4. naučno-stručnu konferenciju "INN&TECH" - konferencija o značaju razvoja tehnike, tehnologije, inovatorstva, inovativnosti i informacionih tehnologija.

Konferencija će biti održana u Parlamentarnoj skupštini BiH, 23. januaru 2020., a ima za cilj promovisanje značaja razvoja ovih oblasti za razvoj privrede, razvijanje inovatorstva i inovativnosti, o značaju obrazovanja mladih za tehnička i IT usmjerenja te neophodnost sinergijskog djelovanja obrazovnog, naučnog i privrednog sektora, a kao rezultat inovativna i konkurentna privreda i poduzetništvo. Konferencija je slobodnog ulaza i nije komercijalnog karaktera

Pokrovitelji konferencije će biti Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrata, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Partneri konferencije su Privredna komora FBiH, Univerzitet u Sarajevu, Bit Aliance i SPARK Mostar. Konferenciju su podržale i druge organizacije, fakulteti i ustanove koje se bave tehničkim i informatičkim naukama.

Broj učesnika koji se očekuje na konferenciji je oko 400 iz cijele BiH, a to su privrednici, nastavnici i profesori, univerzitetski profesori, inovatori, osobe iz IT industrije, roditelji, studenti, učenici i svi koji su zainteresirani i koji smatraju da su oblasti informatičkih i tehničkih nauka značajne za opći društveni razvoj i napredak.

Do sada su među govornicima i predavačima najavljeni profesori Džemo Tufekčić, Hazim Bašić, Samim Konjicija, Amila Pilav-Velić, Mirsad Jašarspahić, Tatjana Vučić, Jasmin Branković, Zdravko Čerović, Nađa Zubčević i Matea Markić.