Rade 24 sata
32

Kineska državna novinska agencija kreirala robote koji će čitati vijesti

Klix.ba
Kineska državna novinska agencija Xinhua otkrila je prvog robota u obliku čovjeka koji će gledaocima čitati vijesti.

Nije u potpunosti jasno kojim tehnologijama su se koristili Kinezi prilikom razvoja robota voditelja, ali jasno je kako su željeli poslati što realniju sliku.

Pokreti usta i lica kod robota usklađeni su sa stvarnim pokretima televizijskih voditelja. Tako i pored sintetiziranog glasa, robot izgleda poprilično stvarno uz prirodni govor tijela.

Iz Xinhue kažu kako su kreirali dva robota, jednog za emitera na engleskom jeziku, a drugog za emitera na kineskom jeziku. Robote su razvili u saradnji s kompanijom Sogou.

Xinhua kaže kako roboti imaju beskrajne predispozicije da se u budućnosti koriste za jeftinu proizvodnju jednostavnih agencijskih vijesti na televiziji, internetu i mobilnoj aplikaciji.

"Svaki robot može raditi 24 sata dnevno na oficijelnoj stranici kineske agencije i drugim internet platformama, što će značajno smanjiti troškove proizvodnje vijesti i povećati učinkovitost", navode iz Xinhue.

Tehno stručnjaci komentarišu kako je jasno da ova tehnologija ima svoja ograničenja jer su facijalne ekspresije robota limitirane, a glas je očito neprirodan. Međutim, strojno učenje sve više napreduje zbog čega nije nemoguće očekivati da će roboti zamijeniti televizijske voditelje.

Vezani članci