Tehnologija
0

Kako ukloniti svoje prisustvo sa interneta

Klix.ba
Brisanje svog digitalnog života znači uklanjanje svih tragova koje ste ostavili na internetu – grešaka koje ste napravili, fotografija kojih se stidite, neprikladnih komentara i profila na društvenim mrežama koje ste ostavili suviše vidljivim. Donosimo vam neke osnovne korake za uklanjanje vaših digitalnih tragova i vraćanje kontrole nad vašim online životom.
  1. Ukoliko imate profil na Facebooku, promijenite postavke u Privacy tabu na "private", "not shared" ili "off".

  2. Pogledajte na kojim ste fotografijama označeni. One su izlistane u Photos tabu, s lijeve strane. Za sve one na kojima ne želite da budete označeni odaberite "Report/remove tag" pa kliknite na "I want to untag myself".

  3. Ukoliko imate profil na Google Bloggeru, obrišite ga. Tako će svi vaši postovi i komentari nestati.

  4. Pobrišite i Tumblr i Wordpress blogove, ukoliko ih imate. Naredni korak je da utipkate vaše ime u pretraživač (stavite prvo ime pa prezime u znake navodnika, to će pomoći pretraživaču da vas lakše pronađe). Neke stranice, poput novinskih, neće se baš složiti sa uklanjanjem vašeg imena ukoliko se pojavilo kao dio neke vijesti ili priče.

  5. Ukoliko ste bili aktivni na nekom forumu, pokušajte obrisati vaše postove. Ukoliko ne možete, zamolite administratore da to učine.

  6. Uklonite fotografije sa stranica poput Flickra. Pokušajte potražiti vaše ime na Google Imagesu (naravno sa navodnicima oko njega) i pogledajte rezultate. Zamolite administratore stranica da uklone vaše fotografije.

  1. Nastavite s pretraživanjem vašeg imena i budite svjesni da sve što ste ikada postali van Facebooka, Bloggera ili Wordpressa može i dalje biti u arhivi interneta. Arhiva nema određen način da ukloni stranice iz svog indexa, a svakom zahtjevu pristupa pojedinačno.

  2. Čak i ako ste uklonili eksplicitno spominjanje vašeg imena, odlučan tragač može iskopati vašu prošlost na osnovu preostalih informacija i naznaka. Spominjanja drugih ljudi, slike na kojima se nalazite, a niste označeni ili postovi kojima ste slučajno spomenuti mogu dosta reći o vama. Ukoliko ne želite da vas Google pritajeno prati kroz svoju historiju pretraživanja, koristite neki drugi pretraživač koji ne prati korisnike, poput DuckDuckGo.com ili Blekko.com.