Sve veća potreba
25

Japanski startup namjerava uništavati svemirski otpad pomoću lasera na Zemlji

D. B.
Starup EX-Fusion s bazom u Osaki i u Japanu namjerava razviti laserski sistem, koji će se koristiti za uništavanje svemirskog otpada i to s površine Zemlje. Ovaj inovativni pristup bi mogao postati vrijedan način "čišćenja" sve zakrčenijeg svemira oko naše planete.

Svemirski otpad predstavlja nefunkcionalne objekte koje je napravio čovjek, a koji se nalaze u Zemljinoj orbiti. To uključuje stare satelite, kao i iskorištene faze raketa. Svi ovi fragmenti različite veličine predstavljaju rizik od sudara za operativne svemirske letjelice i Međunarodnu svemirsku stanicu. Čak i krhotine male veličine od nekoliko milimetara mogu napraviti probleme kada pogode funkcionalne satelite i svemirske letjelice.

Kao rezultat toga, potreba za praćenjem i uklanjanjem manjih komada svemirskog otpada raste kako se povećavaju ljudske aktivnosti povezane sa svemirom. Primjera radi, Nikkei Asia javlja da je startup Astroscale Holdings iz Tokija planira lansirati specijalni satelit za uklanjanje relativno velikih komada svemirskog otpada. Japanska kompanija Sky Perfect JSAT sarađuje s Rikenom i drugim partnerima u razvoju lasera postavljenih na satelitima, koji preusmjeravaju svemirski otpad u Zemljinu atmosferu, gdje potom sagorijeva.

EX-Fusion se izdvaja po tome što ima pristup baziran na Zemlji te namjerava koristiti svoj arsenal laserske tehnologije prvobitno razvijene u potrazi za snagom fuzije. U oktobru je EX-Fusion potpisao memorandum o razumijevanju s australskom kompanijom EOS Space Systems, koja posjeduje tehnologiju za detektovanje svemirskog otpada. EX-Fusion je najavio plan da postavi moćni laserski sistem u EOS Spaceov opservatorij blizu Canberre.

Početna faza ovog projekta uključivat će postavljanje laserske tehnologije za praćenje svemirskog otpada veličine manje od 10 centimetara. Ova veličina krhotina izazovna je za gađanje laserom sa Zemlje. Tokom druge faze, EX-Fusion i EOS Space će koristiti laserske zrake s površine kako bi se uklonio svemirski otpad.

Metoda uključuje ispaljivanje lasera s prekidima u suprotnom smjeru kretanja krhotina kako bi se usporili. Ovo smanjenje brzine orbite bi u teoriji trebalo dovesti do ulaska krhotina u Zemljinu atmosferu, gdje će sagorjeti. EOS Space grupa trenutno isporučuje laserske sisteme oružja za uništavanje dronova, ali laseri velike snage imaju i druge primjene.

Izvršni potpredsjednik EOS Spacea, James Bennett, rekao je da laseri dizajnirani za uklanjanje svemirskog otpada nisu isto što i laseri dizajnirani kao oružje. Sadašnje lasersko oružje za rezanje, zavarivanje metala i uništavanje dronova kontinuiranim "ispaljivanjem" topline.

EX-Fusionova metoda će koristiti DPSS lasere koji pulsiraju kako bi primijenili silu na krhotine koje se brzo kreću zaustavljajući ih poput kočnice.

"Snaga lasera za uništavanje svemirskog otpada je za red veličine niža nego za nuklearnu fuziju, ali dijele tehničke izazove kao što je upravljanje putem posebnih ogledala", rekao je direktor kompanije Kazuki Matsuo.

EX-Fusion planira "obarati" svemirski otpad sa Zemlje, no suočava se s poteškoćama razvoja koje se odnose na preciznost i snagu. Ipak i dalje ima prednost jer se održavanje i poboljšanja mogu obavljati na Zemlji. Tehnologija bi se mogla koristiti uz druge usluge uklanjanja svemirskog otpada, koje će pružati kompanije kao što je Astroscale.