Tehnologija
0

Iranci izumili čovjekolikog robota koji zna plesati

Sarajevo-x.com
Iranski naučnici sa Univerziteta u Teheranu su konstruisali robota u ljudskom obliku i nazvali ga Surena 2.

Robot Surena 2 je predstavljen tokom proslave Dana industrije i rudarstva u julu ove godine. Detalji o robotu koji otkrivaju više o njegovim sposobnostima, uključujući i mogućnost plesa, su otkriveni u ponedjeljak.

Na videosnimku koji je objavio magazin "IEEE Spectrum" naučnici predstavljaju Surenu 2 tokom televizijskog showa u kojem je robot hodao, plesao i balansirao na jednoj nozi.

Robot je rezultat saradnje Centra za napredna vozila i R&D udruženja iranske industrije i rudarstva. Profesor inženjerstva Aghil Yousefi Koma sa Univerziteta u Teheranu, koji je vođa projekta "Surena", kaže da je cilj istražiti teoretske i eksperimentalne aspekte kretanja na dvjema nogama.

Ravnoteža humanoidnog robota se zasniva na žiroskopu i akcelometrima koji mu omogućavaju da hoda. Robot se za sada kreće sporo, ali Yousefi Koma tvrdi da njegov tim razvija sistem koji će pokrete robota približiti ljudskim pokretima.

Robot Surena 2 je težak samo četrdeset i pet kilograma i visok je 1,44 metra a njegovi pokreti su ograničeni na dvadeset i dva stepena. Kontrolor se koristi daljinskim upravljačem kako bi robot hodao, micao rukama, nogama i glavom, a može se i nakloniti.