Preko 3D printera
4.5k

Inžinjeri i profesori iz BiH žele praviti dijelove za respiratore i zaštitne maske

L. K.
Mlada ekipa inžinjera i profesora okupljena oko CGP Design Team-a sa Mašinskog Fakulteta iz Sarajeva stavlja se na raspolaganje za potencijalnu izradu zamjenskih plastičnih dijelova na 3D printerima za potrebe medicinskih uređaja.

Zbog najavljenih tužbi orIginalnog proizvođača ovih ventila, inžinjeri širom svijeta su odlučili redizajnirati ventil, a jedan od redizajniranih ventila koji najviše obećava prikazan je na donjoj slici.

Za printanje ventila preporučuje se tehnologija SLS printanja sa materijalom PA12. Ukoliko je nekome poznato da neko u BiH posjeduje navedeni 3D printer - bilo bi dobro da se javi, kažu iz CGP tima. Inžinjeri sa Mašinskog fakulteta, nažalost, ne posjeduju ovaj uređaj (uređaj košta oko 500.000 KM), međutim posjeduju SLA i FDM tehnologije koje nisu preporučljive zbog poroznosti proizvednih ventila i problematike oko njihove dezinfekcije, ali se mogu koristiti ukoliko ništa drugo nije dostupno. Pozivaju se i svi ostali da pomognu u razvoju ovog ventila, najvažnije karakteristike su da bude proizveden od materijala koji se može dezinficirati i da bude proizveden sa što većom tačnošću, unutar ventila se nalazi cijevčica sa 0,8 milimetarskog promjera. CGP design tim je već izradio nekoliko prototipa na FDM 3D printerima od PLA i CPE+ materijala, što se vidi na slici ispod.

"Osim ventila 3D printeri se mogu koristiti za proizvodnju plastičnih dijelova za maske i zaštite za lice i mnogo drugih dijelova, ukoliko je potrebno. Ono što nam je potrebno su informacije iz bolnica šta im treba a da se teško nabavlja u trenutnoj situaciji. Na slici ispod je prikazana zaštita za lice napravljena 3D printerima koje mi posjedujemo i iste možemo praviti ukoliko su KCUS ili druge bolnice zainteresovani, naravno, od njih trebamo informacije kako bi prototipove testirali i napravili odgovarajuće rješenje za njihove potrebe. Konkretno kod ovih zaštitnih maski mi bi mogli 3D printati noseće dijelove, a neko drugi bi morao da nam obezbjedi vizire (providni dio) i elastični dio koji će sve držati na glavi", objašnjavaju iz CGP dizajna.

Također, njihov je dobio veliku podršku inžinjera i kompanija iz svih dijelova Bosne i Hercegovine koji se svakodnevno nude da pomognu shodno njihovim mogućnostima, kako bi svi zajedno pokušali da nađu najbolje rješenje.

"Ovim putem pozivmo inžinjere, dizajnere, inovatore i sve ostale ako imaju ideje a mi možemo iste da realizujemo i napravimo da nas slobodno kontaktiraju putem emaila: [email protected] ili Facebook stranice.