Velika je prijetnja
0

Nova vrsta stršljena ubica širi se SAD-om, naučnici pokušavaju zaštititi pčele

D. B.
Pčelar je početkom augusta prošle godine naišao na uznemirujući prizor nedaleko od luke Savannah u Georgiji, gdje je zatekao "misterioznog" letećeg grabežljivca kako napada njegove košnice.

Riječ je o stršljenu ubici sa žutim nogama, koji se agresivno ponašao te hvatao i ubijao pčele u letu, a potom se udaljavao odnoseći njihov grudni koš.

Lokalni istraživači su nazvali ovog "zlikovca" ozloglašenim žutonogim stršljenom, odnosno Vespa velutina, a to je vrsta koja potiče iz regija koje se protežu Afganistanom, istočnom Kinom i Indonezijom. Iz ovih regija se žutonogi stršljen progresivno širio u proteklih dvadeset godina te se infiltrirao u Južnu Koreju, Japan i Evropu.

Ovaj invazivni grabežljivac predstavlja ozbiljnu prijetnju populaciji medonosnih pčela, sposoban je da desetkuje kolonije i zastrašuje pčele zbog čega one ne napuštaju košnice, a to dovodi do pada u proizvodnji meda i poljoprivredne produktivnosti.

Evropska unija je svrstala žutonogog stršljena kao prvog insekta na svojoj crnoj listi invazivnih vrsta zbog njegovog razornog uticaja. Izvještaji iz pogođenih regiona poput Portugala i Francuske ukazuju na značajne gubitke u zajednicama pčela, kao i na ekonomske posljedice koje se mjere u milionima dolara godišnje.

Kako je rastao strah od mogućeg dolaska žutonogog stršljena u Sjevernu Ameriku, komesar za poljoprivredu Georgije je izdao upozorenje i pozvao građane na oprez, kao i da odmah prijave ukoliko vide ovog stršljena. Te mjere opreza su ključne za očuvanje uloge oprašivača u poljoprivredi.

Nakon otkrića prvog gnijezda u Savannahu, uslijedila je brza reakcija te su postavljene zamke i uloženi napori za iskorjenjivanje. Do kraja godine je locirano i neutralisano nekoliko gnijezda, što je ponudilo tračak nade da se prijetnja može obuzdati prije nego postane još ozbiljnija.

Borba protiv žutonogog stršljenja je daleko od kraja. Potreba za kontinuiranim oprezom i koordinisanim naporima i dalje je imperativ kako bi se ova invazivna vrsta držala pod kontrolom te se očuvala delikatna ravnoteža ekosistema i poljoprivrednih sredstava za život.