Kina
0

Internet je ključno bojno polje

Sarajevo-x.com
Kako internet postaje kritično bojno polje za špijuniranje, unaprijeđenje cyber-ratovanja mora postati vojni prioritet, objavila su u petak dva visokopozicionirana oficira kineske vojske, samo dva dana nakon što su iz Googlea objavili da su zabilježili hakerske napade iz Kine.

U radu stratega kineske Akademije za vojne nauke nije spomenuto da Google tvrdi da je lokacija hakera najvjerovatnije u Kini.

Iz Googlea su kazali da su napadi došli iz Jinana, doma obavještajne jedinice kineske armije.

Kineski ministar vanjskih poslova nazvao je tvrdnje Googlea neosnovanim.

Brigadir Ye Zheng i njegov kolega Zhao Baoxian iskazali su potebu zvaničnog Pekinga da unaprijedi svoje vještine u cyber-ratovanju jer u nesputanom internetu vide prijetnju za komunističku državu.

"Kao što je i nuklearno ratovanje bilo strategija industrijskog doba, cyber-ratovanje je strateški rat informacione ere. Ovo se tiče života i smrti nacija", navodi se u izvještaju.

U časopisu kineske armije navodi se da kineska armija sprovodi simulirane cyber borbe između svojih timova, koji se koriste virusnim i spam napadima .

Ye i Zhao kazali su da Kina strahuje da bi internet mogao postati oružje za političke promjene, navodeći antivladine ustanke u arapskom svijetu.

"Mete psihološkog rata na internetu proširile sa vojnih i na civilne", navodi se u izvještaju.

Kina je povećala cenzuru interneta i blokira velike društvene mreže kao što su Facebook i Twitter. Autori tvrde da Kini opasnost prijeti od sofisticiranijih obavještajnih operacija na internetu.

"Cyber-rat je potpuno novi oblik ratovanja koji je nevidljiv i tih i aktivan je na samo u ratovima i konfliktima", napisali su autori.

Posljednji hakerski napad na Google jedan je u nizu napada koji uključuju i napad na američkog giganta Lockheed Martin. Američki dužnosnik upoznat sa istragom na ovom slučaju kazao je postoje opravdane sumnje da je ovaj napad iz Kine.