Konkurencija najboljem
0

Intelov Ultrabook je novi rival Appleovom iPadu

Sarajevo-x.com
Kompanija Intel je najavila novu kategoriju laptop kompjutera koji će imati sve najbolje mogućnosti tablet kompjutera. Vodeći svjetski proizvođač čipova se pokušava probiti na tržište prenosnih uređaja.

Asus planira na izložbi Computex u Taipeiju na Tajvanu predstaviti svoj novi kompjuter u Ultrabook klasi, a zvaničnici Intela tvrde da će modeli koje proizvode drugi proizvođači u prodaji biti do Božića, te da će koštati manje od 1.000 dolara.

Ultrabookovi će biti tanki i lagani, ali će sadržavati i procesore visokih performansi. Oni bi trebali činiti oko 40 posto od ukupne prodaje laptopa sljedeće godine.

Kompanija Intel želi ponuditi kompjuter koji će biti privlačan kupcima koji su oduševljeni Appleovim iPadom.

Intelovi procesori se nalaze u 80 posto kompjutera na svijetu, ali ih do sada ova kompanija nije uspjela prilagoditi tablet kompjuterima i "pametnim" telefonima.

Kompanija Intel planira trostruko smanjiti kola na svojim čipovima u naredne tri godine kako bi ih učinila efikasnijim.

Potpredsjednik kompanije Intel, Tom Kilroy, odbio je komentarisati špekulacije da proizvođač kompjutera Acer Inc. planira na tržište plasirati tablet kompjuter za nekoliko mjeseci koristeći Intelov čip Oak Trail i Googleov operativni sistem Android.

Takav bi uređaj bio veliki test za Oak Trail, Intelov prvi čip dizajniran specijalno za tablet kompjutere, a koji podržava popularnu platformu Android.

Vezani članci