Do kraja 2019.
6

Intel proizvodi 5G laptope u saradnji s Microsoftom, Dellom, HP-om i Lenovom

Klix.ba
Foto: The Verge
Foto: The Verge
Intel je saopćio kako će u saradnji s Microsoftom, Dellom, HP-om i Lenovom do kraja naredne godine proizvesti laptope koji će podržavati 5G mrežu. Koristeći Intelove modeme, ove tehnološke kompanije trebale bi kreirati računarske sisteme s ugrađenom 5G konekcijom do praznika 2019. godine.

Vodeći američki proizvođač mikroprocesora nije otkrivao više detalja o proizvodnji 5G laptopa, osim kako će ovi elektronski uređaji podržavati i 2G, 3G te LTE mreže. Krajnji cilj je proizvodnja laptopa s gigabitnim brzinama.

Prema ranijim najavama, uređaji s 5G mrežom trebali bi se pojaviti na tržištu za dvije godine. Čini se kako je Intel preuzeo inicijativu te ubrzao proizvodnju.

Podsjećamo, krajem prošle godine usaglašeni su standardi 5G mreže na sastanku 3GPP organizacije u Portugalu. Ovim su tehnološke kompanije dobile jasnu sliku šta trebaju izgraditi. T-Mobile, AT&T i Verizon obećali su kako će početi isporučivati 5G mrežu 2018. i 2019. godine.

5G mreže u budućnosti će zahtijevati da svaka bazna stanica omogućava skidanje s interneta uz propusnost od najmanje 20 Gbps, dok 4G LTE nudi jedan gigabajt.