Odgovarao na pitanja
1

Humanoid Sophia iznenadio posjetioce sajma u Barceloni

Klix.ba
Humanoid Sophia iznenadio je svojim prisustvom posjetioce Mobile World Congressa koji se održava u Barceloni. Sophia je privukla veliku pažnju svojim izgledom, ali i načinom na koji je odgovarala na pitanja moderatora.

Sajam je privukao 100.000 ljudi, a otvoren je od ponedjeljka. Osim inovativnih mobitela koji podržavaju 5G, predstavljen je i veliki broj robota. Sophia je poznata od ranije, ali i dalje izaziva interesovanje ljudi.

Osim što se javno obraćala, Sophia se družila s posjetiocima i poput svih ostalih ljudi, razgovarala s njima o svakodnevnim stvarima.

Sophia je napravljena u Hong Kongu, a matična kompanija Hanson Robotics prvi put ju je pokazala javnosti 2016. godine. Može napraviti 50 različitih facijalnih ekspresija i koristi prepoznavanje glasa koje je razvio Google kako bi odgovarala na pitanja. Imala je veliku turneju u okviru koje je obišla mnoge zemlje.

Prošle godine je bila zvijezda medija nakon što je postala prvi robot koji je dobio državljanstvo Saudijske Arabije, ali i zbog izjava da je nakon posmatranja ljudskih porodica zaključila da želi imati dijete. Također, bila je prvi robot koji je zapjevao u "Tonight showu" Jimmyja Fallona.