Nekoliko "trikova"
8

HP-ov novi tablet ima kameru koja se može okretati

D. B.
Kompanija HP je predstavila novi 11-inčni tablet koji se čini kao direktniji rival Microsoftovom modelu Surface Go, a dolazi s nekoliko zanimljivih trikova.

Za početak, HP-ov tablet ima kameru od 13 MP okrenutu pema nazad, koja se može okrenuti oko kraće ivice naprijed i koristiti kao web kamera. Iz HP-a tvrde da je ovo prvo rješenje u svijetu tablet kompjutera, kao i da nudi najveću rezoluciju kada je riječ o prednjim kamerama.

Tablet je kompatibilan sa tastaturom te se može koristiti u landscape i portrait modu, a to je korisno jer se u landscape modu kamera nalazi na "pogrešnom" mjestu, odnosno na kraćoj ivici IPS ekrana rezolucije 2.160 x 1.440 piksela.

Osim s tastaturom, tablet je kompatibilan s HP-ovom Tilt Pen olovkom, a posjeduje i USB-C port za priključenje više dodataka, kao i za punjenje. Također, tu je i microSD slot, a senzor za otisak prsta je integrisan u "power" dugme.

Tablet pokreće Intel Pentium Silver N6000 procesor, a dolazi sa 4 GB RAM-a i 128 GB NVMe memorije. Skromne specifikacije znače da koristi S mod Windowsa 11.

Prodaja će početi u decembru sa i bez tastature, a cijena će iznositi 499, odnosno 599 dolara.