Do dvije palete
32

Hondino električno autonomno vozilo dizajnirano je za transport materijala na gradilištima

D. B.
Honda je poznata po svojim automobilima i robotima, a u posljednje dvije godine kombinuje ova dva svijeta i razvija autonomna radna vozila, odnosno AWM.

Japanska kompanija je predstavila treću generaciju vozila dizajniranog za transport do dvije palete tereta, koje se može koristiti na gradilištima, a trenutno traži kompanije spremne da ga testiraju.

AWV je evolucija ATV-a bez krova, a rezultat je autonomno električno vozilo za transport. U poređenju s drugom generacijom, novi AWV ima prostor za dvije palete i kapacitet veći od 900 kg. Može se samostalno kretati brzinom do 16 km/h, a posjeduje bateriju koja mu omogućava do 10 sati rada i domet do 45 km. Novi model dolazi s boljim funkcijama izbjegavanja prepreka, kao i niži tovarni prostor za lakši utovar.

Vozilo može raditi samostalno, no moguća je i kontrola putem daljinskog upravljača na izazovnim terenima. Opremljeno je senzorima poput GPS-a, radara, LiDAR-a i kamere, a podržava i cloud povezivost. Sve se kontrolište putem interfejsa na tabletu.

Testiranja su pokazala da više AWV vozila mogu transportovati i dostavljati građevinski materijal i opremu na precizne tačke duž unaprijed određene rute.

Ovo vozilo će omogućiti kompanijama da se nose s problemima poput nedostatka radne snage. Prema tvrdnjama Honde, spremno je za testiranje na terenu.