Tehnologija
0

Hoćemo li u budućnosti autom upravljati očima?

Sarajevo-x.com
Naučnici sa Univerziteta u Münsteru na odsjeku za psihologiju pokušavaju izumiti uređaj namijenjen ugradnji u automobile koji će upozoriti vozača da je u opasnosti kada se nenamjerno udalji iz trake kojom vozi.

Do sada je poznato da pri vožnji krivudavim putevima vozači uvijek gledaju određenu tačku na traci, a to je tangentna tačka.

Njemački naučnici su otkrili da što duže vozači gledaju naprijed, obično u lijevim zavojima, prilikom izlaska iz zavoja manje moraju gledati u tangentnu tačku.

Konstrukcija uređaja koji registruje suptilne pokrete oka bi mogla smanjiti opasnost od gubljenja kontrole u zavoju.

U istraživanju su analizirani i snimljeni pokreti očiju šest vozača koji su vozili kroz dvanaest lijevih i desnih zavoja ili krivina na stvarnim cestama.

Rezultati su potvrdili da se pri ulasku u zavoj vozači oslanjaju na tangentnu tačku prije okretanja volana.

Daljim istraživanjem je otkriveno da će vozač gledati 80% vremena u tangentnu tačku tamo gdje je kraće vidno polje, kao što je slučaj sa oštrim zavojima udesno. U lijevim zavojima prilikom izlaska iz krivine, vozači provode trećinu vremena gledajući na kraj zavoja i pravac koji dolazi.

Eksperimenti su provedeni u Evropi i SAD-u, gdje se vozi desnom stranom ceste. Naučnici tvrde da se rezultati mogu koristiti kako bi se predvidjelo kako vozači savladavaju zavoje u zemljama gdje se vozi lijevom stranom.

"Sistem koji smo osmislili će da prati nadolazeće zavoje i skuplja podatke o kretanju očiju vozača. Ako vozač ne pokaže svoje tipične pokrete u trenutku kada nailazi na krivinu, sistem će pretpostaviti da on nije primijetio nadolazeću opasnost i upozorit će ga na vrijeme", pojasnio je Ferid I. Kandil sa pomenutog Univerziteta.

Naučnici planiraju izvršiti dodatne eksperimente koristeći prototip kako bi odredili da li sigurnosni sistem obezbjeđuje dovoljno vremena da vozač nakon upozorenja ispravno reagira, piše agencija DPA.