Tehnologija
0

Hiljade blogova zatvoreno zbog terorističkog sadržaja

Sarajevo-x.com
Korisnici blogerskog servisa Blogetery.com zabrinuti su zbog nemogućnosti da povrate sve svoje informacije usljed iznenadnog gašenja platforme koja je sadržavala 70.000 blogova.

Kompanija koja pruža usluge web-hostinga, BurstNet, zatvorila je blogersku platformu zbog navodne povezanosti sa terorističkim sadržajem. Navodno je na stranicama bloga objavljena "Al-Qaedina" lista ljudi koje su planirali ubiti, javlja BBC. Blogeri tvrde da nisu bili upozoreni da će stranica biti zatvorena.

Kao odgovor na njihove optužbe administratori servisa Blogetery.com priznali su da je server "Isključen bez ikakvog upozorenja ili objašnjenja", te dodali da pokušavaju riješiti probleme.

Iz BurstNeta izjavili su da Blogetery.com posjeduje stranice na kojima su objavljene instrukcije za pravljenje bombe.

"Objavljeni sadržaj ugrozio je politiku poslovanja BurstNeta", branili su se iz kompanije. Također tvrde da je stranica već bila izložena napadima.

Iako se špekuliralo da je FBI na Blogetery serverima pronašao sporan sadržaj sa imenima "američkih građana koje 'Al-Quaeda' ima na meti", kao i poruke Osame bin Ladena upućene vođama terorističke organizacije iz FBI-ja su to demantirali..

Centar za demokratiju i tehnologiju izrazio je svoju zabrinutost zbog 70.000 blogera kojima su blogovi ukinuti.

"Kao zagovornik slobode izražavanja, mislim da je velika nesreća što je hiljadama nevinih blogera onemogućeno da pišu", rekao je za BBC John Morris, direktor projekta Centra za slobodu govora, demokratiju i tehnologiju. "Nadam se da je naše društvo u stanju smisliti način da se fokusira na jedan problem u moru sadržaja bez kolateralnih posljedica za slobodu riječi. Ovaj slučaj ističe problem krhkosti slobode govora na internetu."