Potiče iz 1998. godine
57

Hasbro vraća legendarnu robotsku igračku Furby

D. B.
Američka kompanija Hasbro odlučila je na tržište vratiti legendarnu robotsku igračku pod nazivom Furby, koja je bila izuzetno popularna prije četvrt stoljeća.

U Hasbrou se nadaju da će nova generacija djece "otkriti vlastito znatiželjno malo biće", a novi Furby ima poznate velike oči, žuti kljun i krzno u boji. Također, može izgovarati "besmislice" i reagovati na zagrljaje, tapšanje i golicanje. Ovaj potez Hasbro pravi dok se suočava sa smanjenjem potražnje.

"U proteklih nekoliko godina smo obavili mnogo istraživanja kako bismo razumjeli šta djeca žele vidjeti u novom Furbyju", izjavila je Kristin McKay, potpredsjednica i generalna menadžerica u Hasbrou.

Nova igračka je programirana za više od 600 odgovora, odnosno reakcija te može reagovati na komande, oponašati zvukove, plesati i slično.

Furby se prvi put pojavio 1998. godine i brzo je postao veoma popularan širom svijeta. U prve tri godine prodano je više od 40 miliona primjeraka. Prvi Furby imao je infracrvene oči koje su mu omogućavale da "komunicira" s drugima. Igračka je mogla "slušati" razgovore te "učiti" riječi nakon tapšanja po glavi. U narednim godinama je poboljšavan, a infracrvene oči su zamijenjene s dva mala LCD ekrana.

Hasbro je također razvio i aplikaciju za smartphone i tablet, koja može prevoditi Furbyjevo "brbljanje" na engleski jezik.

Međutim, Furbyjev fenomen je izblijedio 2016. godine, a novo plasiranje na tržište je pokušaj unapređenja prodaje.