Poduzete mjere zaštite
0

Hakeri napali Appleove kompjutere, nema dokaza o krađi podataka

Klix.ba
Kompanija Apple izjavila je kako su njihove kompjutere napali hakeri koje je Facebook uspio locirati. Kako su saopćili, ovaj napad je utjecao na mali broj računara te ne postoje dokazi da su podaci ukradeni.

Prošle sedmice Facebook je pratio cyber napad u Kini koji je probio zaštitu i upao u laptope uposlenika.

Apple je rekao da će napraviti softverske dodatke kako bi zaštitili kupce od zlonamjernih softvera koji se koriste u ovim napadima.

"Apple je identifikovao malware koji je zarazio određeni broj Mac sistema putem ranjivog Java-plug preglednika. Malware je bio namijenjen za napad na Apple i druge kompanije i širio se preko web-stranica softverskih developera. Identifircirali smo mali broj sistema kojima je Apple zaražen i izolirali smo ih iz naše mreže. Nema dokaza da su naši podaci ugroženi. Radimo na otkrivanju izvora malwarea", saopćeno je iz ove firme.

Apple je saopćio da je poduzeo mjere kako bi zaštitio kupce od Javinih propusta.

"Od OS X Liona Mac računari su proizvedeni bez inastalirane Jave i dodane su mu sigurnosne mjere OS X koje automatski onemogućavaju Javu ako nije korištena 35 dana. Kako bismo zaštitili korisnike Maca koji su instalirali Javu danas ćemo realizirati dodatak Java malware alat koji će provjeravati Macov sistem i uklanjati malware ukoliko ih pronađe", saopćeno je iz Applea.

Vezani članci