Tehnologija
11

Google prije svih: Rezultati izbora u SAD-u odmah nakon zatvaranja birališta

Klix.ba
Google Doodle za predsjedničke izbore u SAD-u
Google Doodle za predsjedničke izbore u SAD-u
Google će objaviti rezultate američkih predsjedničkih izbora na svojoj matičnoj stranici odmah nakon zatvaranja glasačkih mjesta, saopćeno je iz kompanije.

Korisnici interneta koji u Googleov pretraživač upišu "election results" otvorit će set informacija o rezultatima predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući i druge lokalne rezultate izbora u saveznim državama i okruzima koji se odigravaju isti dan.

Rezultati će biti dostupni u 30 svjetskih jezika i bit će dopunjavani svakih 30 sekundi. Google će pružati sve osnovne informacije, kao one o potrebnom broju elektora za konačnu pobjedu predsjedničkog kandidata.

Također, Google će iznositi rezultate o izborima za članove Predstavničkog doma, Senata i o izborima za 12 guvernera saveznih država.

Informacije će biti predočene u lako čitljivom formatu, sa grafikonima i specifičnim tradicionalnim bojama – plava za demokrate i crvena za republikance. Također, Google će prenositi feedove kanala kao što su NBC, PBS, MTV, Bloomberg, Telemundo, The Young Turks i drugi.