Izdavači počeli tražiti novac
0

Google prestaje objavljivati stare novine na internetu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U petak je Google predstao s digitalizacijom starih novina jer su izdavači počeli tražiti novac za ovu inače besplatnu uslugu.

Listovi čija su izdanja već pretvorena u digitalni fotmat i dalje će se moći naći u Googleovoj arhivi na news.google.com/archivesearch, ali im neće biti dodavani novi, objavila je ova kompanija.

"Na brojnim inicijativama sarađujemo sa partnerima iz dnevnih listova, a sve u okviru programa za digitalizaciju Google News Archive. Tako smo sarađivali i na digitalizaciji starijih izdanja novina kako bi se ona mogla pronaći na internetu", poručili su iz ove internetske kompanije.

Ipak, otkrivaju da neće dodavati nove primjerke novina svojoj arhivi, niti će primati nove mikrofilmove i digitalne dokumente za uvrštavanje.

Google je dosad digitalizovao više od 3,5 miliona primjeraka članaka više od 2.000 različitih novina. Digitalne kopije arhiviranih novina bit će ponuđene određenim izdavačima koji ih požele postaviti na svoje web-stranice.

Među arhiviranim publikacijama nalaze i tekstovi "London Advertisera" iz 1895. godine, kao i "Milwaukee Sentinela" objavljeni u periodu od 1910. do 1995.

Ovaj projekat pokrenut je u septembru 2008. u saradnji sa izdavačima, a s ciljem da stare novine postanu dostupne korisnicima interneta.