Na američkom sudu
2

Google postigao nagodbu za 5 milijardi dolara u slučaju praćenja aktivnosti korisnika u "privatnom modu"

D. B.
Kompanija Google je postigla nagodbu za rješavanje slučaja u kojem je optužena za narušavanje privatnosti korisnika prateći ih čak i kad su surfali internetom u "privatnom modu".

Google i njegova matična kompanija Alphabet su pristali isplatiti najmanje 5 milijardi dolara odštete. Ove dvije firme su se našle pod pooštrenom kontrolom zbog njihovih praksi u SAD-u i šire. Advokati koji zastupaju Google i korisnike usluga nisu odgovorili na upite.

Američka okružna sutkinja Yvonne Gonzales Rogers je stavila na čekanje zakazano suđenje povodom ovog slučaja nakon što su advokati saopćili da je postignuta preliminarna nagodba. Sutkinja je ranije ove godine odbila Googleov zahtjev da odbaci slučaj rekavši da se ne može složiti da su korisnici pristali da kompanija prikuplja informacije o njihovoj aktivnosti na internetu.

Očekuje se da će advokati prezentovati zvaničnu nagodbu na sudsko odobravanje do februara 2024. godine.

Tužbu je podnijela pravna firma Boies Schiller Flexner 2020. godine tvrdeći da je Google pratio aktivnosit korisnika čak i kada su postavili Google Chrome browser u "Incognito" mod, a druge browsere u "privatni" mod. Navedeno je da su ove aktivnosti omogućile Googleu da prikupi mnogo informacija o preferencijama korisnika i "potencijalno neugodnim stvarima".

Google je tvrdio da je unaprijed obavijestio korisnike o podacima koje prikuplja kada korisnici surfaju internetom u privatnom modu. Navodno, namjera je bila da se tako pomogne vlasnicima internet stranica da "bolje procijene učinak svog sadržaja, proizvoda, marketing ai slično".

Incognito mod u Google Chromeu pruža priliku korisnicima da surfaju internetom bez pohranjivanja njihove aktivnosti u browser ili na uređaj. No, posjećene stranice mogu koristiti alate poput Google Analyticsa za praćenje korištenja.

Google se suočava i s drugim tužbama koje se odnose na prakse pretreživanja i digitalnog oglašavanja. Kompanija je nedavno pristala isplatiti odštetu od 700 miliona dolara zbog "ukidanja" konkurencije u svojoj online prodavnici Play Store namijenjenoj uređajima s operativnim sistemom Android.

Također, Google je izgubio pravnu bitku s kreatorom igre Fortnite, kompanijom Epic Games. Ova kompanija je tužila Google 2020. godine zbog toga što je nezakonito učinila svoju prodavnicu aplikacija dominantnom nad rivalima.