Tragač za nestalim osobama
0

Google pomaže u pronalasku žrtava zemljotresa na Haitiju

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
U pomoć pri traženju Haićana koji su nestali tokom razornog zemljotresa uključio se i internetski div Google. Naime, Google je uspostavio posebnu mikro stranicu za pronalaženje osoba kojoj mogu pristupiti svi i dodati ili pronaći informacije o svojim bližnjim koji su nestali tokom potresa na Haitiju.

Google se nada da će na ovaj način pomoći svim osobama koje očajnički tragaju za prijateljima i rodbinom koja je nestala kada je razorni zemljotres pogodio malu i siromašnu otočnu državu Haiti.

Brojni strani mediji dali su podršku ovom projektu, te uputili svoju publiku da sve informacije koje imaju dodaju na Googleov tragač za nestalim osobama.

Ovaj projekat, odnosno specijalizirani pronalazač osoba, razvili su inžinjeri kompanije Google, te se navodi kako bi mogao biti ugrađen i na drugim stranicama kako bi se olakšalo prikupljanje i širenje informacija.

Osim pronalazača, Google je načinio i spezijalizirani site, 'Haiti crisis page' putem koje se mogu kontaktirati sve humanitarne organizacije koje pomažu unesrećenom narodu na Haitiju, dobiti više informacija o tome kako pomoći Haićanima, a stranica sadrži i Google Earth aplikaciju na kojoj su locirana sva pogođena područja.