Nova saradnja
1

Google i Samsung kombinuju Wear OS i Tizen

D. B.
Kompanije Google i Samsung produbljuju svoje partnerstvo te su saopćile da će kombinovati Wear OS i softversku platformu bazirano na Tizenu koja je bila osnova Samsungovih nosivih uređaja dugi niz godina. Nova platforma se zasad naziva jednostavno "Wear", ali to možda nije njeno konačno ime.

Prednosti ove kombinacije uključuju značajno produženje trajanja baterija, brži rad aplikacija za 30 posto, uglađenije animacije, pojednostavljivanje posla developera i kreiranje jednog centralnog operativnog sistema za Android platformu. Google također obećava veći izbor aplikacija i lica satova.

"Svi proizvođači uređaja će moći dodati prilagođeno korisničko iskustvo na ovu paltformu, a developeri će moći koristiti Android alate koje već poznaju i koji vole raditi na jednoj platformi i ekosistemu", izjavio je Bjorn Kilburn iz kompanije Google.

Samsung će zadržati svoj popularni rotirajući mehanizam na budućim uređajima, ali je došao kraj proizvodnji satova baziranih isključivo na Tizenu.

Također, postojat će i verzija aplikacije Google Maps koja radi samostalno, odnosno bez mobitela u blizini, kao i YouTube Music aplikacija koja podržava offline preuzimanja. Osim toga, i Spotify će podržavati offline preuzimanja na satovima sa operativnim sistemom Wear.

Samsung je potvrdio da će sljedeći Galaxy Watch koristiti novu ujedinjenu platformu, kao i budući premium Fitbit uređaji. Osim što će spojiti tehnologije obje platforme, novi Wear će donijeti poboljšanja koja će olakšati multitasking između aplikacija. Neke od najpopularnijih Fitbit funkcija za fitness praćenje će također biti dostupne kako bi platforma postala i alat za unapređenje zdravlja.

Samsung obećava softverske nadogradnje aktuelnih uređaja, a korisnici će moći eksportovati svoje podatke kako bi ih mogli koristiti na budućim uređajima.