Lako pristupa dijelovima
44

GE Aerospace razvija "robotskog crva" koji će provjeravati i popravljati mlazne motore

D. B.
Kompanija GE Aerospace radi na robotu u obliku crva, koji bi jednog dana mogao obavljati inspekciju i popravke mlaznih motora.

Riječ je o robotu pod nazivom Sensiworm (Soft ElectroNics Skin-Innervated Robotic Worm), koji je dizajniran da služi kao "dodatni par očiju i ušiju" operaterima dok provjeravaju unutrašnjost aviona. Iz kompanije GE Aerospace kažu da meki robot može minimizirati vrijeme zastoja i obaviti manje invazivne inspekcije, dok će u budućnosti moći vršiti i popravke.

Kompanija uspoređuje ulogu Sensiworma u aerosvemirskom inženjerstvu i popravkama s tim kako je nova meka robotika omogućila minimalno invazivne operacije pacijenata. Ovaj robot bi trebao operaterima omogućiti praktično neometan pristup motorima kako bi ih pregledali bez potrebe za rastavljanjem.

Sensiwormom upravljaju operateri daljinskom kontrolom, a on može "puzati" raznim dijelovima motora uključujući rotirajuće lopatice turbine. Robot može osjetiti i izbjeći prepreke automatski te dosegnuti mjesta gdje bi gravitacija mogla zaustaviti druge alate.

"Zahvaljujući mekom dizajnu, robot može pregledati svaki centimetar mlaznog motora te prenositi video i podatke o stanju dijelova u realnom vremenu, koje operateri obično provjeravaju", saopćeno je iz kompanije.

GE Aerospace je razvio robotskog crva kroz SEMI Flex Tech, javnu/privatnu koaliciju koju finansira američka vojska, a koja je fokusirana na unapređenje fleksibilne elektronike.

Vezani članci