Tehnologija
13

Facebook: Stigao novi Safety Check, korisnici će moći provjeravati svoje prijatelje

Klix.ba
Kada se Facebookov Safety Check početkom 2016. godine aktivirao zbog terorističkih napada u Parizu, najveća svjetska društvena mreža je naišla na buru kritika jer nije došlo do aktivacije prilikom bombardovanja Bejruta i drugih sličnih tragedija.

Safety Check je izazvao zabrinutost zbog neefektivnih algoritama koji njime upravljaju i koji su pojedine korisnike Facebooka u SAD-u alarmirali zbog zemljotresa u Pakistanu.

Zbog tih propusta Facebookova opcija prolazi reformu kako bi se njom pokrila područja svijeta koja nemaju dovoljno medijske pažnje. Facebookov Safety Check od ove sedmice dozvoljava korisnicima da svoje prijatelje i članove porodice pitaju da li su OK te da od njih traže da se potvrde kao osoba na sigurnom.

Facebook se do sada oslanjao na rad inžinjera koji su podatke o nesrećama i terorističkim napadima preuzimali od trećih izvora. Naposljetku, inžinjeri bi korisnicima proslijedili opciju "čekiranja" putem Safety Checka.

Da bi identificirali korisnike koji se možda nalaze u opasnosti, Facebook je koristio geografske podatke na osnovu mjesta konekcije korisnika.

Nova vrsta Safety Checka dopušta korisnicima da odrede ko bi mogao biti u opasnosti, a na osnovu svog znanja. Tako npr. u slučaju požara u jednom gradu Facebook neće aktivirati Safety Check cijeloj populaciji tog mjesta već će se opcija aktivirati na osnovu aktivnosti korisnika koji će pitanje o sigurnosti slati osobama za koje znaju da žive ili rade u blizini mjesta izbijanja požara.