Evolucija dizajna
0

Facebook ponovo promijenio izgled stranice

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Popularna društvena online mreža Facebook, još jednom je napravila redizajn stranice, ovaj put kako bi naglasili aplikacije, igre i polje za pretragu.

Linkovi i ikone su pomjereni na početnoj stranici, jer Facebook pokušava da poboljša navigaciju i istakne igre i aplikacije.

Posljednja evolucija nastavila se tokom vikenda, nakon što je Facebook sa promjenao počeo u četvrtak, kada je kompanija slavila šesti rođendan. Promjene su se dešavale u fazama, tako da ih svi korisnici nisu vidjeli odmah.

Najveća online društvena mreža nastavlja preobražaj svoje stranice u skladu sa svojim rastom od zatvorene studentske mreže do odredišta za više od 400 miliona ljudi širom svijeta, piše The Independent.

Prošle promjene izazvale su negodovanje brojnih korisnika, iako Facebook tvrdi da ih pravi kako bi bolje služio korisnicima. Kompanija tvrdi da su promjene prošle kroz mjesece testiranja i da su mnogi korisnici tražili takve promjene.

Posljednjim redizajnom, linkovi na "zahtjeve za prijateljstvo", poruke i obavještenja nisu više raštrkani po stranici i sada se nalaze na vrhu stranice.

Na novoj stranici polje za pretragu je uočljivije. Microsoft, koji pokreće pretragu i reklamiranje na Facebooku, na svom je blogu napisao da će rezultati pretraživanja otići dalje od linkova i uključivaće "bogate odgovore kombinovane sa alatima koji će pomagati korisnicima da naprave brže i pametnije odluke".

I opcija za chat je postala izraženija. Korisnici sada mogu vidjeti ko je od prijatelja online bez da kliknu na link. To ne uključuje sve prijatelje, već samo one sa kojima često komunicirate.