AR tehnologija
8

Facebook će proizvesti vlastite naočale proširene stvarnosti

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Facebook je do sada mnogo ulagao u virtualnu realnost (VR), najviše kroz vlasništvo kompanije Oculus koja proizvodi naočale za virtualne igre, ali gigant društvenih mreža potvrdio je kako će proizvesti svoje naočale proširene stvarnosti (AR).

"Razvijamo hardverske proizvode. Želimo proizvesti te naočale. Idemo naprijed i mnogo istražujemo. Naočale o kojima mi sanjamo su su prilično daleko, ali mnogo istražujemo o novim VR i AR tehnologijama. Trenutno nemamo proizvod za predstaviti, ali naši talentovani ljudi rade na tome", kazao je Facebookov šef virtualne realnosti Ficus Kirkpatrick za Tech Crunch.

Facebook već duže vrijeme ima namjeru proizvesti AR naočale. Direktor kompanije Mark Zuckerberg je na F8 konferenciji 2016. godine govorio o AR naočalama kao krajnjem cilju Facebookovih napora u razvoju proširene stvarnosti.

Brojni tehno kritičari već su se oglasili na društvenim mrežama rekavši kako je čudno da Facebook u vrijeme borbe s osudama zbog kršenja privatnosti najavljuje AR naočale.

Kako kažu, takve naočale će još više zadirati u privatnost korisnika Facebooka zbog čega će se Zuckerberg morati potruditi da vrati povjerenje korisnika dok njegov AR uređaj ne stigne na tržište.

Podsjećamo, kompanija Oculus, koja se nalazi u vlasništvu Facebooka, do sada je obogatila svjetsko tržište s nekoliko uređaja virtualne realnosti koji su izuzetno popularni.