Ista brzina punjenja
65

EU predložila novo pravilo kojim se nameće isti punjač za sve telefone

B. T.
Predloženo da svi pametni telefona imaju USB-C punjač (Foto: Shutterstock)
Predloženo da svi pametni telefona imaju USB-C punjač (Foto: Shutterstock)
Proizvođači će biti primorani da stvore univerzalno rješenje za punjenje telefona i malih elektronskih uređaja, prema novom pravilu koje je predložila Evropska komisija.

Cilj je smanjiti otpad poticanjem potrošača na ponovnu upotrebu postojećih punjača pri kupnji novog uređaja.

"Svi pametni telefoni koji se prodaju u EU moraju imati USB-C punjače", navodi se u prijedlogu.

Apple kaže da to šteti inovacijama

Apple je upozorio da bi takav potez naštetio inovacijama. Tehnološki gigant je glavni proizvođač pametnih telefona koji koristi prilagođeni priključak za punjenje, jer njegova serija iPhonea koristi Apple-ov konektor Lightning.

"I dalje smo zabrinuti što strogi propisi koji propisuju samo jednu vrstu konektora guše inovacije umjesto da ih potiču, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Evropi i svijetu", rekla je ova kompanija za BBC.

Većina Android telefona dolazi s USB micro-B priključcima za punjenje ili su već prešli na moderniji USB-C standard.

Novi modeli iPad-a i MacBook-a koriste USB-C portove za punjenje, kao i vrhunski modeli telefona popularnih proizvođača Androida, poput Samsunga i Huaweija.

Promjene bi se odnosile na priključak za punjenje na tijelu uređaja, dok bi kraj kabala koji se spaja na utikač mogao biti USB-C ili USB-A.

Otprilike polovica punjača prodanih s mobilnim telefonima u Evropskoj uniji 2018. imala je USB micro-B konektor, dok je 29 posto imalo USB C konektor, a 21 posto Lightning konektor, pokazalo je istraživanje procjene utjecaja Komisije iz 2019. godine.

Predložena pravila primjenjivat će se na:

  • pametne telefone

  • tablete

  • kamere

  • slušalice

  • prenosive zvučnike

  • ručne konzole za video igre

Ostali proizvodi, uključujući slušalice, pametne satove i tragače za fitnes, nisu uzeti u obzir iz tehničkih razloga povezanih s veličinom i uslovima upotrebe.

Prijedlog također standardizira velike brzine punjenja - što znači da će se uređaji sposobni za brzo punjenje puniti istim brzinama.

Političari iz EU već više od jedne decenije vode kampanju za zajednički standard, a istraživanje Komisije procjenjuje da odloženi i neiskorišteni kablovi za punjenje proizvode više od 11.000 tona otpada godišnje.

Svako u prosjeku ima tri punjača

U Evropskoj uniji je u prošloj godini prodato oko 420 miliona mobilnih telefona i drugih prenosivih elektronskih uređaja.

Prosječna osoba posjeduje oko tri punjača za mobilne telefone, od kojih redovno koristi dva.

U 2009. bilo je više od 30 različitih punjača, dok se sada većina modela drži tri-USB-C, Lightning i USB micro-B.

"Imati jedan zajednički standard naplate bila bi pobjeda za zdrav razum u očima potrošača", rekao je Ben Wood, analitičar iz kompanije CCS Insight.

"Iako je Apple dao snažan argument za zadržavanje Lightning konektora, s obzirom na milijardu aktivnih korisnika iPhonea, neki od njegovih proizvoda, uključujući Mac i iPad, sada podržavaju USB-C.