Zbog tehničkih problema
39

ESA odgodila lansiranje rakete Ariane 6 za 2024. godinu

D. B.
Evropska svemirska agencija (ESA) potvrdila je da je odgodila prvo lansiranje nove rakete Ariane 6.

Raketa Ariane 6 neće biti lansirana ove godine, nego je njen prvi let odgođen za 2024. godinu zbog tehničkih problema koji su se dogodili prilikom testiranja motora.

Generalni direktor ESA-e Josef Aschbacher je potvrdio ove informacije putem LinkedIna te je naveo da će ESA u saradnji s partnerima među kojima su ArianeGroup, Arianespace i CNES provesti testiranje motora u narednim sedmicama prije finalnog određivanja datuma lansiranja.

Razvoj rakete Ariane 6 traje već nekoliko godine, a prvobitno je planirano da bude lansirana 2020. godine. Međutim, došlo je do niza odgađanja zbog tehničkih izazova, budžeta i pandemije koronavirusa. Jedan od većih problema je bio test odbrojavanja raketnog motora jezgre, a to je Vulcain 2.1, koji je obavljen u svemirskoj luci Kourou u Francuskoj Gvajani 18. jula. Test je trebao biti okončan kratkim paljenjem motora, no prekinut je zbog prekoračenja unaprijed postavljenih ograničenja. Test je kasnije otkazan zbog nedostatka tečnog kisika.

ESA je u saopćenju najavila odgađanje testa odbrojavanja za 29. august nakon nakon dvosedmične pauze tokom ljeta. Ova pauza je napravljena kako bi se omogućilo osoblju da se odmori i izvrši popravke ubazenu korištenom za kontrolisano odlaganje viška vodika. Istovremeno, Vincijevo testiranje motora gornje faze u postrojenju u Lampoldshausenu u Njemačkoj naišlo je na kašnjenja krajem jula zbog softverskih nepravilnosti. ESA je potvrdila da će ovo testiranje biti obavljeno do 1. septembra.

ESA je najavila planove i za produženi statički test Vulcain 2.1 motora u pomenutoj svemirskoj luci. Test je zakazan za 26. septembar, a ESA je naglasila da će datum lansiranja rakete Ariane 6 zavisiti upravo od tog testiranja motora.

Tokom svog prvog leta, raketa Ariane 6 će transportovati nekoliko malih satelita među kojima će biti i Cubesat Radio Interferometry Experiment (CURIE).

Odgađanje leta rakete Ariane 6 je dovelo do "krize lansiranja" u Evropi. Raketa Ariane 5 je obavila posljednji let 5. jula, dok je raketa Vega C i dalje neaktivna nakon neuspješnog lansiranja u decembru 2022. godine. Pored toga, Evropa više ne koristi rusku raketu Soyuz zbog napada Rusije na Ukrajinu, odnosno invazije koja je počela u februaru prošle godine. Tako je u konačnici došlo do toga da Evropa privremeno izgubi mogućnost autonomnog pristupa svemiru. ESA se stoga mora oslanjati na raketu Falcon 9 kompanije SpaceX.