Prejezivo i za Google
0

Eric Schmidt protiv tehnologije raspoznavanja lica

Sarajevo-x.com
Eric Schmidt
Eric Schmidt
Izvršni direktor Googlea, Eric Schmidt, upozorio je vlade zemalja na tehnologiju prepoznavanja lica i rekao da je "jeziva", čak i za pretraživač kakav je Google.

Schmidt je rekao da je tehnologija prepoznavanja lica brzo napredovala u posljednjih nekoliko godina, te da bi se mogla proširiti i na internet. Kontroverzna tehnika je naljutila aktiviste za zaštitu privatnosti koji tvrde da bi to bio još jedan udar na privatnost i gređanske slobode. Schmidt je također odbacio svaku mogućnost da internetski gigant Google postane prva kompanija koja će koristiti ovaj sistem. On je upozorio da postoje druge organizacije koje će vjerovatno "preći jezivu granicu" i koristiti tehnologiju prepoznavanja lica.

Tokom govora na Googleovoj konferenciji Big Tent o privatnosti na internetu, tehnologiji i društvu koja se održala u Hertfordshireu, Schmidt je rekao da je preciznost tehnologije prepoznavanja lica "veoma zabrinjavajuća".

Tehnologija prepoznavanja lica bi funkcionisala na osnovu skeniranja fotografije nečijeg lica kako bi se otkrile neke lične informacije.

Borci protiv kriminala su rekli da bi tehnologija bila korisna za praćenje osumnjičenih čija su lica snimljena sigurnosnim kamerama. No, organizacije za zaštitu građanskih prava kažu da se radi o narušavanju privatnosti.

Schmidt je rekao da kompanija Google, koja je ranije kritikovana za prikupljanje ličnih informacija, najvjerovatnije neće koristiti programe za prepoznavanje lica. Od njega je zatraženo da objasni svoju izjavu o "prelaženju jezive granice" koju je iskoristio tokom govora o problemima sa privatnošću.

Kada je rekao da će neke kompanije iskoristiti tehnologiju prepoznavanja lica, neki misle da je Schmidt mislio na društvenu mrežu Facebook. Ova internet-stranica je nedavno bila upletena u kontroverzan slučaj kada je objavljeno da su šefovi za odnose s javnošću plaćeni da započnu kampanju protiv kompanije Google.

Facebook je također koristio programe za prepoznavanje lica koji omogućavaju korisnicima da "taguju" fotografije ljudi koje su uploadovane na stranicu. Schmidt je upozorio zakonodavce da spriječe korištenje takvih usluga jer bi to moglo ugroziti privatnost i inovativnost.

"Nadamo se da Francuska i druge zemlje neće usvojiti takve zakone i prisiliti Google da prestane raditi na njihovom području. Zvaničnici vlada zemalja moraju biti veoma oprezni kada se tadi o ovoj vrsti zakona", rekao je Schmidt.

Google je nedavno kritikovan zbog svoje usluge Street View, jer fotografije ulica sadrže i ljude "uhvaćene" u kompromitirajućim položajima, a mnogima je smetalo i to što se njihova fotografija uopće pojavila na internetu.

Primjedbe se odnose i na Googleove automobile koji su tokom vožnje skupljali informacije o ličnim internetskim konekcijama stanovnika. Zvaničnici kompanije su se izvinili za ugrožavanje privatnosti i obećali da će podaci biti izbrisani, objavio je Daily Mail.