Tehnologija
13

Elon Musk objavio "master plan": Autonomni autobusi, jeftinije solarne ploče i pretvaranje ličnih auta u taksi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nedavno najavljeni master plan direktora Tesle i SpaceX-a Elona Muska konačno je ugledao svjetlo dana, a iz prve ruke čini se kako je Južnoafrikanac tek počeo osvajati svijet električne energije.

Prije deset godina Musk je objavio svoj originalni plan koji je uključivao stvaranje uspješne kompanije koja proizvodi električne automobile. Vrhunac cilja se ogleda u nedavno predstavljenom prototipu Modela 3 koji će se u prodaji naći sljedeće godine.

Sada je Musk objavio drugi dio originalnog plana pod nazivom "Master Plan, Part Deux" ili "Master plan, drugi dio", a veći dio teksta njegove vizije dotiče se Tesline opcije Autopilot koji bi, prema njegovim riječima, trebao poprimiti odlike potpuno autonomnog sistema koji će nakon automobila biti primijenjen i na kamionima i autobusima.

Musk je naglasio kako spajanjem Tesle i SolarCitya želi unaprijediti i olakšati dostupnost i kupovinu solarnih panela za krovove, a koji bi išli ruku uz ruku s Teslinim Powerwallom.

Što se tiče spomenutih kamiona i autobusa, Musk se ne šali. Autobusi bi ubrzavali jednako brzo kao što to danas rade Teslini automobili. Vozači takvih autobusa svoju bi ulogu promijenili u neku vrstu menadžera vožnje, a ukupan broj putnika po autobusu bi se povećao.

Musk je za kraj ostavio podsjećanje na plan sve veće implementacije autonomne vožnje u Teslinim automobilima. Također, iznio je ideju iznajmljivanja ličnih Teslinih automobila dok je vlasnik na poslu, tj. njihovo pretvaranje u automatizovani taxi, što bi znatno smanjilo troškove kupovine kroz vlasnikovu zaradu.