Inovativan i praktičan
0

VIDEO / Električno vozilo koje može stati u lift

Sarajevo-x.com
Američka kompanija BPG Motors iz Massachusettsa je dizajnirala vozilo koje bi moglo biti pravo rješenje za izbjegavanje saobraćajnih gužvi. Uno III Streetbike ili jednostavnije U3, pritiskom na dugme se pretvara iz konvencionalnog motora u jednocikl.

Električno vozilo stoji na dva paralelna stražnja točka, dok se prednji točak može smjestiti između njih čime se omogućava lakše upravljanje, te se ovim vozilom može ući čak i u lift, piše Daily Mail.

Kada vozač želi da se kreće većom brzinom, pritiskom na dugme se "izvlači" prednji točak, te vozilo dostiže brzinu do 50 km/h. Sa jednim punjenjem baterije može preći između 50 i 57 km.

U3 je baziran na ideji američkog izumitelja Benjamina Gulaka. Prije četiri godine je kao sedamnaestogodišnjak bio sa svojim ocem na poslovnom putu u Aziji. Zagađeni kineski gradovi su ga motivisali da osmisli bolje rješenje za prijevoz. Shvatio je da su to praktična električna vozila.

Baziran na Benjaminovom originalnom prototipu Uno I, model Uno III je evoluirao i omogućio transformaciju iz okretnog gradskog vozila u ono koje se može koristiti za putovanja.

Neobično vozilo je proizvela njegova kompanija BPG Motors. Uno III je dovoljno mali da se može parkirati i u stanu, ali i dovoljno snažan i brz da ne ometa saobraćaj. Proizvođač se nada da će cijena od 7.500 dolara privući mnogobrojne kupce.