Tehnologija
3

Dodir glamura uz Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2 otporan na vodu, s tehnologijom stišavanja buke i snimanja 4K videozapisa može biti vaš po cijeni od 299 KM u Moj Mix 80 tarifnom modelu, ili 199 KM u Open Qadro Plus paketu, dok je m:tel poslovnim korinicima Bez Limita tarife ovaj uređaj dostupan po cijeni već od 120 KM.

Posjetite m:tel Facebook stranicu i rezervišite svoj SONY Xperia Z2, jer uz prvih 50 rezervacija napoklon dobijate elegantni SONY SmartWatch 2. Rezervacija je moguća do isteka zaliha, za poslovne i rezidencijalne korisnike.

Svojom atraktivnom pojavomXperia Z2 razbija sve tabue, odlikuje jevrhunska izrada i unificirandizajn koji sobom donose,reklo bi se, očekivani dašak luksuza. Novu Sony-evu Xperiju konkurentniju nego ikad čine veći ekran, 4K video, te značajno naprednija autonomija rada. Dominirajuća staklena površina na novoj Xperiji Z2 ostavlja utisak glamura.

Da bi stvorili ovaj spektakularan smartphone u Sony-u su pažljivo osmislili svaki detalj novog premijum uređaja. Prilikom izrade ekrana veličine 5.2" rezolucije 1920 x 1080 piksela i gustoćom 424 piksela po inču, u IPS tehnologiji kojauz bolji kontrast i reprodukciju boja garantuje veliki ugao gledanja, Sony je u ovaj model ukomponovaoi svoju Triluminos tehnologiju koja uz pomoć filtera omogućava vjerniji prikaz boja uz poboljšan kontrast. Osim Triluminosa, Z2 se može pohvaliti i X-Reality tehnologijom za poboljšanje prikaza video sadržaja. Novitet je i povećana osjetljivost ekrana koji se aktiviranjem opcije u postavkama samog ekranasadamože koristiti sa rukavicama.

Snimajte svijet oko sebe na potpuno nov način uz najbolju vodootpornu kameru na svijetu, iskusite besprijekoran prikaz na ekranu uz tehnologiju BRAVIA TV i uživajte u kvaliteti zvuka koju omogućavaju MDR-NC31EM slušalice s blokiranjem buke za nezaboravno iskustvo slušanja muzike.

U Z2 ugrađen je jedan od trenutno najbržih čipsetova i procesoračetverojezgarni 2,3 GHz Snapdragon 801 MSM8974-AB. Uz glavni četverojezgarni Krait procesor na Z2 se nalazi i dodatni koprocesor zadužen za grafičke radnje – Adreno 330.U uređaj je instalirano 16 GB memorije, od kojih je korisniku dostupno 11.6 GB koja se može proširiti novom generacijommicro SD karticamaksimalnog kapaciteta 128 GB. Xperia Z2 dolazi s Androidom u verziji 4.4.2. odnosno KitKatom.

Sonyjevi inženjeri zvuka snimili su usavršenu 3D akustiku čuvenog producenta L.A. Reida te su je prenijeli na Xperi Z2.

Sony Z2 se može pohvaliti 20.7 megapikselnom kamerom koja ima G leće i veličinu senzora ½.3” bez premca. Posjeduje širokougaonu leću od 27 mm zahvaljujući kojoj i jako široke scene mogu stati na fotografije. Otvor blende iznosi f/2.0 čime je omogućeno bolje fotografisanje u uslovima slabijeg osvjetljenja. Snimanje 4K pokreće se odabirom odgovarajućeg moda u opcijama kamere, a interfejs je u potpunosti jednak kao i kod snimanja u običnom video modu. Od modova izdvajamo zamagljivanje pozadine koji omogućava da odabrani objekt na fotografiji bude u fokusu, dok ostatak fotografije postaje zamućen.

Bez obzira na to da je Z2 jako tanak uređaj, Sony je uspio smjestiti neizmjenjivu bateriju kapaciteta 3200 mAh.Prema zvaničnim specifikacijama Z2 može izdržati do 19 sati u 3G razgovorima ili nešto više od 30 dana u modu čekanja. Zanimljivo je da uređaj može reprodukovati muziku u trajanju od 120 sati, odnosno video sadržaja u trajanju od 10 sati. Društvene mreže

Facebook i Twitter direktno su povezani u operativni sistem te se sadržaj na te društvene mreže može podijeliti bez dodatne instalacije klijentskih programa s Google Play Storea. Google+ nalazimo kao i na svim drugim Android uređajima, a klijenti za ostale društvene mreže dostupni su na Storeu. Navigacija

GPS je upotpunjen i GLONASS sustavom te je lociranje vrlo brzo, pri dobrom vremenu gotovo trenutno i precizno.

Uredski paket

Office Suite u free verziji dolazi predinstaliran. Njime je moguće otvoriti većinu uredskih datoteka bez ikakvih problema. Pregledavanje i učitavanje tih datoteka je brzo i praktično zahvaljujući odličnoj čitljivosti ekrana i brzom procesoru.

Aplikacije

Najznačajnija i najinovativnija aplikacija je ona koja upotpunjuje Sonyjev Smartband, Sonyjev Lifelog. Na jednom se mjestu bilježe koraci, potrošene kalorije, broj sati sna te ostali relevantni podaci, u svojevrsni digitalni i automatizirani dnevnik. Moguće je također postaviti i ciljeve, kao npr. dnevno prohodati 7000 koraka. Podaci se mogu potom sortirati u graf putem kojega se može pratiti napredak. (ispod fotografijesmartwatch) Detalji koji čine razliku - Sony SmartWatch 2

Poklon prilikom rezervacije na m:tel Facebook stranici. Samo u m:telu prvih 50 kupaca na poklon dobija Sony SmartWatch 2.

Otporan na vodu (IP57) 1,6” LCD ekran NFC, Bluetooth 3.0