Tehnologija
337

Dizajneri videoigara iz BiH uz našu pomoć do Los Angelesa

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Grupa bosanskohercegovačkih dizajnera videoigara TripleClaim nalazi se u konkurenciji za odlazak na E3 Expo u Los Angelesu, najveći svjetski sajam iz oblasti videoigara i pratećih proizvoda, a želja da odu na ovaj prestižni događaj će im se ispuniti samo ako budu imali dovoljno glasova ljubitelja igara.

Sajam se održava u Convention centru od 11. do 13. juna, a TripleClaim tim traži svoju šansu.

Članovi ove ekipe su Boris Stapić, zadužen za koncept, teksture i dizajn, Armin Halać je animator koji za sebe kaže da se često "upetlja" i u 3D dizajn, gdje sa Seidom Tursićem i Benjaminom Popržanovićem stvara nove oblike, dok je Dejan Omasta programer, a bavi se tehničkom stranom igre, fizikom i samim gameplayom. Omasta je ujedno i tehnički direktor TripleClaima.

"E3 Expo predstavlja najveći događaj na svjetskom nivou u svijetu videoigara i proizvoda koji su vezani za videoigre. U vlasništvu je američke organizacije Entertainment Software Association (ESA). Indie studio je odlučio napraviti konkurs gdje prvih deset nominiranih dobijaju propusnice za sajam, a prvoplasirani tim dobija povratnu kartu i smještaj. Ukoliko to budemo mi, vjerujem da ćemo biti prvi game development studio iz BiH koji je učestvovao na ovom sajmu", izjavio je Omasta u razgovoru za Klix.ba Omasta.

Prva igra ovog bh. game tima javnosti će biti predstavljena u naredna dva mjeseca, a radi se o igri "Bananaz in Space", dok intenzivno rade na zahtjevnijoj igri koja je već u produkciji, a zove se "J.D. Zetz the Bananan Conspiracy".

Dejan ne krije oduševljenje mogućnošću da kolege i on u Los Angelesu predstave domaću game industriju.

"To bi bila velika stvar! Igra je složen mediji i kroz nju se prezentiraju naši koncept umjetnici, animatori, 3D modeleri, praktično pokazujemo svijetu da u BiH postoji game industrija, kvalitetan proizvod i kvalitetni pojedinci koji su sposobni da rade na ovom polju i daju određene rezultate", objasnio je naš sagovornik te pozvao sve koji su u prilici da do 15. maja glasaju za TripleClaim na ovom linku.

"Ukoliko se uspijemo kvalifikovati, očekujemo puno novih kontakata u svijetu industrije videoigara, a možda i konakt i sa izdavačem za novu igru u produkciji. Moguće je da neko od velikih imena primijeti da se i u BiH prave igre, pa odluči investirati u našu industriju. Potencijal BiH i njene mogućnosti su neograničene jer ovaj sajam posjećuju sva velika imena iz svijeta igara", zaključio je Omasta, te pozvao sve one koji su u mogućnosti, da glasaju i podrže njihov odlazak na E3 Expo.