Tehnologija
0

Disney kupuje internet kompaniju Playdom

Sarajevo-x.com
"Walt Disney Co." kupuje Playdom, društveno-igraću internet kompaniju, za 563 miliona dolara javlja Associated Press.

Iz Disneya su na njihovim stranicama na Facebooku i MySpaceu objavili da kupuju Playdom zbog njegove dobre konturentnosti na tržištu. Iz Disneya se nadaju da bi ova kompanija mogla pomoći Disneyevim likovima i pričama da na neki novi način budu dostupnije kupcima.

Playdom, čije je sjedište u Mountain Viewu u Kaliforniji, ima oko 42 miliona aktivnih korisnika mjesečno koji igraju igre poput "Social City" i "Sorority Life".

Nova Disneyeva kupovina dogodila je manje od mjesec dana pošto su iz kompanije objavili kupovinu "Tapulousa", kreatora poznate muzičke igre za iPhone "Tap Tap Revenge".

Disney je kupio i popularnu stranicu gdje se okupljaju djeca, "Club Penguin" za 350 miliona dolara 2007. godine.

Razlog što Disney tako brzo kupuje "Playdom" je velika popularnost socijalnih igara na internetu koje igraju milioni ljudi svaki dan a dobar su izvor zarade kroz reklame i prodaju virtualnih dobara potrebnih za igranje.

Još jedan proizvođač socijalnih internet igra, "Playfish", kupljena je od "Electronic Arts Inc." prošne godine za 275 miliona dolara.

"Zynga" je najveća kompanija na tržištu online igara zbog više od 235 miliona korisnika koji igraju "Farmville", "Mafia Wars" i poker igre na Facebooku i drugim socijalnim mrežama.

Disney se nada da će zaključiti kupovinu "Playdoma" do kraja fiskalne godine u septembru.