Tehnologija
0

"Discovery" spreman za spajanje sa ISS-om

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki raketoplan "Discovery", uspješno lansiran 31. maja ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), spreman je za planirano spajanje s ISS-om u ponedjeljak uvečer, saopćili su predstavnici NASA-e.

Posada raketoplana, sa zapovjednikom Markom Kellyjem, dostavit će na ISS drugu od tri komponente japanskoga naučnog laboratorija "Kibo".

Jedanaestmetarski odjeljak bit će najveća pojedinačna prostorija na orbitalnoj stanici. U taj modul veličine autobusa uloženo je više od dvije milijarde dolara.

Misija Discoveryja, u toku koje će biti izvedena tri izlaska u otvoreni svemir, trajat će 13 dana, prenijele su agencije.

Uz naučni laboratorij za orbitalni kompleks poslana je i nova sanitarna oprema iz Rusije, jer je javljeno s ISS-a da imaju problema s jednom od pumpi za zahod. Do instaliranja opreme astronauti koriste toalet sa Sojuza s kojim je stanica trenutno spojena.

Najesen će raketoplan na ISS dostaviti jednu WC-kabinu jer se naredne godine povećava broj članova posade, sa sadašnja tri na šest članova.

Osim sedam američkih astronauta, na ISS je poslana i figura Buzza Lightyeara, heroja Disneyjevog animiranog filma Priča o igračkama.

Buzz će u orbiti provesti nekoliko mjeseci i tokom obrazovnog programa, koji izvodi posada s američkim nastavnicima, "komunicirat će" s učenicima sa Zemlje.