Tehnologija
33

Detalji o kolonizaciji Marsa: Industrija će se odvijati ispod površine, a ljudi će živjeti pod kupolama

Klix.ba
Direktor SpaceX-a Elon Musk otkrio je u septembru planove kompanije za naseljavanje Marsa, a u nedjelju je putem Reddita otkrio do sada nepoznate detalje.

Musk je ovoga puta odgovarao na upite o tehničkim pojedinostima odlaska na Crvenu planetu, uključujući egzotične materijale koji će biti korišteni u misijama i osobine rakete i letjelice koja će na Mars odvesti prvu ljudsku posadu.

U jednom odgovoru Musk opisuje vjerovatne događaje koji će pratiti prvih nekoliko misija prema Marsu, a koje će na Crvenu planetu prevoziti pionire interplanetarnog koloniziranja.

"Iako još uvijek ne možemo imati sve detalje, dosadašnji plan izgleda ovako: Poslat ćemo skautske misije 'Dragon' kako bi naučili sletjeti bez kreiranja kratera i kako bi naučili najbolji način prikupljanja vode.

Nakon toga slijede brodovi 'Heart of Gold' koji će na Mars prenijeti opremu potrebnu za gradnju lansirne rampe. Prve ljudske misije imat će zadatak izgraditi rudimentarnu bazu i kompletirati lansirnu rampu.

Probat ćemo udvostručiti frekvenciju putovanja svakih 26 mjeseci, dok grad na Marsu ne postane samoodrživ".

U drugom odgovoru Musk objašnjava da će se većina industrijskih operacija na Crvenoj planeti odvijati ispod površine, dok bi ostatak kolonizatora boravio na površini pod kupolama načinjenih od stakla i karbon fibera. Brod koji će služiti za prevoz tereta i kolonizatora nosi ime Interplanetary Transport System ili ITS, imat će 42 raketna motora.