Tehnologija
0

Deponije e-otpada: Toksično smeće ili rudnik zlata?!

Sarajevo-x.com
Svake godine u svijetu se proizvede između 20 i 50 miliona tona elektroničkog otpada. U manje razvijenim zemljama, poput naše, ostaci starih računara i tehnike završe na gradskim deponijama ili obližnjim rijekama. Zemlje zapadnog svijeta koje proizvode najviše otpada, najmanje rade na njegovoj reciklaži te koriste zemlje trećeg svijeta kao deponije.

Neke od najpopularnijih destinacija za odlaganje kompjuterskog otpada su Kina, Indija i Nigerija. Za proizvođače otpada i za one kojima je posao da ga recikliraju i do 10 puta je jeftinije da ga prebace na otpad u Kinu, nego da se propisno pobrinu i recikliraju ga kod kuće.

[SLIKA]2[/SLIKA]Projektovana vrijednost industrije "e-otpada" za 2009. godinu jeste 11 milijardi dolara. Zato zemljama trećeg svijeta i ne pada tako teško primanje e-otpada sa zapada.

Kompjuteri su mnogo više nego gomila plastike i žica. Oni u sebi sadrže i mnoštvo veoma vrijednih metala uključujući zlato. Jedna tona kompjuterskog otpada u sebi sadrži više zlata nego 17 tona zlatne rude. Matične ploče i kartice mogu biti i do 40 puta bogatije bakrom nego što je slučaj sa tipičnom rudom bakra.

Zbog ovoga radnici u e-deponiji u kineskom gradu Guiyu, pažljivo sortiraju kompjuterski hardver i otapaju najvrjednije dijelove.

Ipak, ova priča ima i drugu stranu medalje. U računarskom otpadu se ne nalaze samo vrijedni metali. Olovo, živa i kadmij su najtoksičnije supstance koje se nalaze u kompjuterima. Kada se otope, ispuštaju dodatne toksine u zrak, zemlju i vodu.

Iako zemlje u razvoju povremeno pokušavaju zabraniti dovoženje e-otpada, posao reciklaže je često od vitalnog značaja za lokalnu ekonomiju. Neke kineske deponije za reciklažu zapošljavaju i preko 100 hiljada osoba. U gradu Guiyu, radnik u prosjeku zaradi između 2 i 4 dolara dnevno rastavljajući nekada nov kompjuter.