Pomoć slabovidnim osobama
29

Chrome će uskoro moći konvertovati PDF fajlove u tekst i potom ih "čitati naglas"

D. B.
Kompanija Google će uskoro olakšati život slabovidnim osobama tako što će uvesti OCR tehnologiju (optičko prepoznavanje znakova) u Chrome, koja će omogućiti konverziju PDF fajlova u tekst te ga potom "naglas čitati". No, to nije sve, jer će isti alat opisivati fotografije.

Nova funkcija će stići do korisnika u "narednim mjesecima", a Google ju planira proširiti izvan Chromea tokom ove godine. Međutim, zasad nije poznato koje će platforme dobiti nadogradnju.

Ovaj potez Googlea je dio šireg obrazovnog pokreta koji uključuje licenciranje aplikacija za školske Chrombookove i besplatan pristup Adobe Expressu u SAD-u. Administratori će imati veću kontrolu nad onim čemu učenici i profesori mogu pristupiti putem svojih Chromebookova te će moći zabraniti učenicima da kopiraju i "lijepe" tekst s određenih internet stranica poput generativnih AI alata koji bi im mogli pomoći da varaju na testovima. S druge strane, korisnici će moći lakše isključiti mikrofon i kameru bez obzira "gdje se nalaze" u OS-u.

Alat za konvertovanje PDF-a i čitanje teksta namijenjen je prije svega upotrebi u učionicama gdje se nalaze učenici koji imaju problema s vidom, tako da će im biti lakše da čitaju skenirani materijal s časova ili pak potrebne istraživačke članke. Također, učinit će internet pristupačnijim javnosti.