Tehnologija
948

Bosanci u Njemačkoj kreirali aplikaciju koja pamti koga ste upoznali

Piše: J. H.
Amel Mahmuzić i Damir Ismailović, dvojica uspješnih mladih inžinjera u Njemačkoj, članovi su tima koji je kreirao jedinstvenu smartphone aplikaciju MoID koja zamjenjuje vizit-kartice i pamti koje osobe ste upoznali.

Ismailović je doktor nauka informatike i docent na Tehničkom Univerzitetu u Minhenu dok je Mahmuzić apsolvent master studija informatike na smjeru softverskog inženjeringa. Kako kažu, sa projektom MoID počeli su prije otprilike tri godine.

"Upoznali smo se na Tehničkom Univerzitetu u Minhenu. Naš cilj je tada bio zamijeniti vizit-kartice nekom inovativnijom idejom i tako je nastala mobilna aplikacija MoID koja omogućava korisnicima znatno jednostavniji način da ostanu u kontaktu nakon privatnih ili biznis-sastanka. Također nudi mogućnost spajanja preko različitih društvenih mreža kao što su Facebook i Twitter", kaže Mahmuzić za Klix.ba.

MoID je jedina aplikacija na tržištu koja automatski prepoznaje sastanke među korisnicima s tim da ne mora konstantno biti aktivna. To znači da svoj telefon jednostavno možeš držati u džepu i osloniti se na MoID.

"MoID će prepoznati koga si sreo. To ti jednostavno omogućava da se koncentrišeš na razgovor sa osobom s kojom se susrećeš bez razmišljanja na to kako i na koji način razmijeniti osobne podatke kako bi ostali u kontaktu. Da bi prepoznali taj susret s osobama, koristimo GPS, WiFi i Bluetooth tehnologiju. Na primjer, čim dođeš kući ili na putu od sastanka do sastanka imaš malo više vremena, možeš u aplikaciji pogledati listu osoba koje si sreo i po želji ponuditi im svoje kontakt informacije", kaže naš sagovornik.

Ovaj Tuzlak dodaje da aplikacija itekako pomaže poslovnim ljudima koji svakodnevno komuniciraju sa svojim poslovnim partnerima.

"Ne moraju to biti sve kontakt informacije koje imaš - to mogu biti i dijelovi koji su interesantni za osobu koju si sreo ili ponuditi im informacije sa jednog od svojih profila na društvenim mrežama kao što su LinkedIn, Facebook, Twitter ili XING. Uz kontakt informacije koje nudiš možeš dodatno ponuditi 'prijateljstvo' na društvenoj mreži koju zajedno koristite. To je dosta praktičnije i jednostavnije jer ne moraš naknadno pretraživati profile na mrežama", dodaje Mahmuzić.

On je odgovoran za razvoj iPhone aplikacije i arhitekture mobilnog sofvera kao i za dizajn aplikacije dok je Ismailovićeva specijalnost arhitektura kompletnog MoID sistema.

Vezani članci