Leti skoro 1.000 km/h
0

FOTO / Boeingov špijunski avion neće trebati pilota

Sarajevo-x.com
Možda izgleda kao futuristički Starfighter, ali uglađeni Boeingov avion je najnovija bespilotna špijunska letjelica. Nazvan Phantom Ray, bespilotni avionski sistem oštrih krajeva predstavljen je u utorak na ceremoniji u St. Louisu.
Elegantni avion ima 15,2 metara raspon krila, dug je skoro 11 metara i ima bruto težinu 16,5 tona. Djeluje na visini većoj od 12.000 metara, što je za četvrtinu više u odnosu na visinu kojom se kreću komercijalni avioni. Udobno će letjeti pri brzini 988 km/h, s tim da postoji bojazan od probijanja zvučnog zida.

Phantom Ray je demonstracijska letjelica namijenjena za osnovne leteće testove vezane za budući razvoj tehnologije, piše Daily Mail.

Razvila ga je kompanija Boeing Phantom Works na osnovu originalnog prototipa koji je firma prethodno stvorila za američku vojsku.

Dizajniran je tako da ga radari ne mogu registrovati pri letu preko neprijateljske teritorije. Motor je "ukopan" u tijelo da bi se smanjio infracrveni potpis, pri čemu je bacanje projektila onemogućeno. Naoružanje će "iskočiti" samo kad to bude potrebno.

Direktor firme Boeing Defence, Space & Security, Dennis Muilenburg je rekao kako Phantom Ray nudi niz opcija za njihove klijente kao test za napredne tehnologije, uključujući inteligenciju, nadzor i izviđanje, potiskivanje neprijateljske avionske odbrane, elektroničkih napada...

"Mogućnosti su gotovo beskrajne", rekao je on.

Ray je razvijen u samo dvije godine kroz proces koji se naziva "brzi prototip i proizvodnja". Bit će testiran ovog ljeta, a planirano je 10 letova tokom šest mjeseci, prije nego što bude dostupan na tržištu već u decembru.

"Mi smo kao na brzoj traci, prvi let već je na pomolu", rekao je predsjednik Boeing Phantom Works, Darryl Davis.